Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjewoud 06 Oranjewoud, "Chinese toren" in Oranjewoud

Tuin Park Landgoed

Lindelaan 1
8453JD Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: late 19e eeuw 1899 late 19e eeuw


Beschrijving van Oranjewoud 06 Oranjewoud, "Chinese toren"

CHINESE TOREN. Zogenaamde "Chinese toren" op vierkante grondslag met op de hoeken een kegelvormige pijler in rode baksteen, die tot de eerste verdieping reikt. De toren is tot ongeveer anderhalve meter onder de houten daklijst bekleed met gevlochten rieten matten en wordt bekroond door een tentdak. De daklijst keert als omgaande loden cordonlijst terug tussen de beganegrond en eerste verdieping. De ingangszijde is centraal aan de noordzijde gesitueerd en bestaat uit een rechthoekige doorgang met afgeschuinde hoeken. Er boven een decoratief patroon van drie ronde gevlochten schilden en drie driehoekige openingen. Zuidzijde: een centraal gelegen aan de noordzijde van de toren identieke ingang met erboven een decoratief patroon van twee ronde gevlochten schilden aan weerszijden van een ruitvormige opening. Oostzijde: een ingebouwde nis met erboven een decoratief patroon van twee ronde gevlochten schilden, twee driehoekige en een ruitvormige opening. De toren, waarvan de vormgeving en stilistische details wel met die van Afrikaanse hutten in verband gebracht zou kunnen worden, werd vermoedelijk gebouwd in de periode van Charles Louis Adrien Juste graaf van Limburg Stirum (1877-1931) en bevindt zich in de NW-hoek van de parkaanleg. De toren is recentelijk gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 454333
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjewoud 06 Oranjewoud, "Chinese toren" in Oranjewoud

Oranjewoud 01 Landgoed Oranjewoud, hoofdgebouw

Lindelaan 1
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
HOOFDGEBOUW: classicistisch witgepleisterd hoofdgebouw op rechthoekige grondslag met deels een en deels twee verdiepingen en souterrain. Het..

Oranjewoud 02 Oranjewoud, tuin en park. De Overtuin

Lindelaan 1
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De geschiedenis van de tuin- en parkaanleg van Oranjewoud gaat terug tot in de 17e eeuw. In 1676 kocht Albe..

Oranjewoud 09 Oranjewoud, dierenbegraafplaats

Lindelaan 1
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
BEGRAAFPLAATS. Kleine begraafplaats met gedenkstenen van dierbare overleden honden van de bewoners van de buitenplaats. De stenen zijn in ri..

Oranjewoud 10 Oranjewoud, tuinprieel

Lindelaan 1
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
TUINPRIEEL. Houten aan de voor(noord-)zijde open tuinprieel op trapeziumvormige grondslag overkapt met een dakconstructie van twee vierzijdi..

Oranjewoud 11 Oranjewoud, bakstenen muur met druivenkas

Lindelaan 1
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
BAKSTENEN MUUR MET DRUIVENKAS. Deels gele en deels rode bakstenen muur in de NW-hoek van de overtuin met aan de NO-zijde een in gele bakstee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)