Oranjewoud 04 Oranjewoud, toegangshek op bakstenen brug in Oranjewoud

Lindelaan 1
8453JD Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: eind 18e of begin 19e eeuw (brug) 1850-1900 (hek) 1810 eind 18e of begin 19e eeuw (brug) 1850-1900 (hek)

Beschrijving van Oranjewoud 04 Oranjewoud, toegangshek op bakstenen brug

TOEGANGSHEK OP BAKSTENEN BRUG. Dubbel smeedijzeren hek met spijlen uit de tweede helft van de 19e eeuw, gevat in twee gecanneleerde pijlers met vlakke bovenzijde en op 6-zijdige sokkel met twee vleugelstukken met identieke spijlen. De vleugelstukken worden aan weerszijden geflankeerd door een slanke gecanneleerde pijler met voluutvormig smeedijzeren zijstuk. De slanke pijlers, die - afgezien van hun doorsnede - identiek zijn aan de eerder genoemde pijlers, zijn door een kleine smeedijzeren siervaas bekroond. Op het linker en rechter vleugelstuk een gestileerd smeedijzeren bladmotief met in vergulde letters ORANJE (links) en WOUD (rechts). Het hek is geplaatst op de as van de aanleg aan de Lindelaan aan de oprit naar het huis dwars op een gele bakstenen rondboogbrug uit de 18e of begin 19e eeuw waarvan de zijden naar de uiteinden boogvormig uitzwenken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)