Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brug bij kasteelpoort in Wijk bij Duurstede

Tuin Park Landgoed

Langs de Wal 6
3961AB Wijk bij Duurstede
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Brug bij kasteelpoort

BRUG BIJ KASTEELPOORT. Rode bakstenen over de buitengracht gelegen 18e-eeuwse rondboogbrug, die in het verlengde van de kasteelpoort is gesitueerd. De brug is voorzien van een smeedijzeren spijlen-balustrade uit ca. 1900, die door een rechthoekig vak met sierlijke ruiten en voluten wordt afgesloten. De balustrade is geplaatst tussen bakstenen blokpijlers, die door een hardstenen geprofileerde plaat worden afgedekt. De aan de parkzijde gelegen pijlers worden onderaan de buitenzijden door een steunbeer gestut, die tevens de wal van het kasteelterrein naar de buitengracht keert. Via twee bakstenen door een ezelsrug bekroonde borstweringen staat de brug in verbinding met de kasteelpoort. Deze borstweringen keren tevens de oprit naar het lager buitengrachts gelegen gedeelte van het kasteelterrein (thans neo-formele buxus-tuin en moestuin). Aan de NW-zijde wordt de noordwestelijke borstwering door steunberen gestut. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 454312
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brug bij kasteelpoort in Wijk bij Duurstede

Kasteel Duurstede

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
RUINE sinds de 18e eeuw; bestaande o.a. uit een vierkante donjon uit de 2e helft der 13e eeuw. Grote ronde hoektorens van het franse type ui..

Historische tuin- en parkaanleg

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In 1852 kreeg de architect Jan David Zocher jr. (1791-1870) van de Gemeente Wijk bij Duurstede de opdracht ..

Kasteelpoort (Hoenderpoort)

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
KASTEELPOORT. Rode bakstenen kasteelpoort, ook wel Hoenderpoort genaamd, die in de 18e eeuw aan de NO-zijde van het omgrachte terrein ter ve..

Brug

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
BRUG. Kleine rode bakstenen met rode plavuizen gedekte rondboogbrug. De lage bakstenen borstweringen en flanken zijn licht gebogen en zwenke..

Museum Dorestad

Muntstraat 42
Wijk bij Duurstede
HUIS AMSTELWIJK. Bepleisterde gevel met rechte kroonlijst, in 19e eeuw verbouwd. Aan de korte zijde dubbele topgevel en zakgoot, in wezen 17..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brug bij kasteelpoort in Wijk bij Duurstede

Foto's (3)