Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteelpoort (Hoenderpoort) in Wijk bij Duurstede

Tuin Park Landgoed

Langs de Wal 6
3961AB Wijk bij Duurstede
Utrecht


Beschrijving van Kasteelpoort (Hoenderpoort)

KASTEELPOORT. Rode bakstenen kasteelpoort, ook wel Hoenderpoort genaamd, die in de 18e eeuw aan de NO-zijde van het omgrachte terrein ter vervanging van een oudere hier gelegen poort werd geplaatst. De poort bestaat uit twee rode bakstenen door een geprofileerde natuurstenen plaat afgedekte blokpijlers op geprofileerd hardstenen voetstuk. De pijlers worden door een ijzeren lantaarn bekroond. Aan weerszijden van de pijlers twee zich voluutvormig verjongende vleugelmuren. De linker muur gaat haaks om in een rode bakstenen door een ezelsrug bekroonde muur, die na ca. 25 meter via een flauwe hoek naar links verloopt en die onderbroken wordt door een aan weerszijden door blokpijlers geflankeerde houten poort van recente datum. Aan de linkerzijde van deze poort strekt de muur zich uit tot de schuur van het perceel Langs de Wal nr. 10. De rechter vleugelmuur gaat in een flauwe hoek om in een door een ezelsrug bekroonde muur uit ca. 1900, die tot het perceel Langs de Wal nr. 4 reikt. Ter hoogte van de Driesprong Langs de Wal - Mazijk is een gedeelte van deze muur onlangs vernieuwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 454311
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteelpoort (Hoenderpoort) in Wijk bij Duurstede

Kasteel Duurstede

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
RUINE sinds de 18e eeuw; bestaande o.a. uit een vierkante donjon uit de 2e helft der 13e eeuw. Grote ronde hoektorens van het franse type ui..

Historische tuin- en parkaanleg

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In 1852 kreeg de architect Jan David Zocher jr. (1791-1870) van de Gemeente Wijk bij Duurstede de opdracht ..

Brug bij kasteelpoort

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
BRUG BIJ KASTEELPOORT. Rode bakstenen over de buitengracht gelegen 18e-eeuwse rondboogbrug, die in het verlengde van de kasteelpoort is gesi..

Brug

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
BRUG. Kleine rode bakstenen met rode plavuizen gedekte rondboogbrug. De lage bakstenen borstweringen en flanken zijn licht gebogen en zwenke..

Museum Dorestad

Muntstraat 42
Wijk bij Duurstede
HUIS AMSTELWIJK. Bepleisterde gevel met rechte kroonlijst, in 19e eeuw verbouwd. Aan de korte zijde dubbele topgevel en zakgoot, in wezen 17..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)