Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede

Kasteel Buitenplaats

Langs de Wal 6
3961AB Wijk bij Duurstede
Utrecht

Bouwjaar: tweede helft 13e eeuw


Beschrijving van Kasteel Duurstede

RUINE sinds de 18e eeuw; bestaande o.a. uit een vierkante donjon uit de 2e helft der 13e eeuw. Grote ronde hoektorens van het franse type uit de 2e helft van de 15e eeuw, tijdens het bewind van Bisschop David van Bourgondie tot stand gekomen. De overkraagde overdekte weergang bij de restauratie in 1954 hersteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 454308
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Duurstede
Kasteel Duurstede
Kasteel Duurstede
Locatie Wijk bij Duurstede
Algemeen
Kasteeltype Waterkasteel
Bouwmateriaal Baksteen
Huidige functie Verhuurd voor feesten en bijeenkomsten
Gebouwd in vanaf 13e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  454308
Website www.kasteelduurstede.nl
De 13e-eeuwse donjon van Zweder van Abcoude
De 13e-eeuwse donjon van Zweder van Abcoude

Kasteel Duurstede is een middeleeuws kasteel in de stad Wijk bij Duurstede (Nederlandse provincie Utrecht).

Oorsprong en ontwikkeling

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de vroege 13e eeuw toen de graaf van Bentheim een versterkt huis, gelegen nabij de plek waar vroeger Dorestad lag, in leen gaf aan het geslacht van Abcoude. In 1270 bouwde Zweder I van Abcoude een zware bakstenen woontoren (die er nu ook nog staat).

Het huis bleef tot 1449 in het bezit van het geslacht van Abcoude, toen werd het onder dwang verkocht aan de bisschop van Utrecht en kwam uiteindelijk in het bezit van het Sticht.

Bisschop David van Bourgondië, die het kasteel tussen 1459 en 1496 in bezit had, liet het kasteel grondig verbouwen. Hierbij werd de oude donjon volledig ingesloten door nieuwbouw. Tijdens deze verbouwing werd ook de nu nog intacte Bourgondische toren gebouwd. De opvolgers van David, Frederik IV van Baden en Filips van Bourgondië, gebruikten het kasteel ook als hun residentie.

De laatste grote uitbreiding van het kasteel vond plaats in 1577. Toen werd er een aarden, gebastionneerde omwalling om het kasteel opgeworpen.

Neergang en verval

Hoewel het kasteel in 1640 nog in goede staat verkeerde, verviel het ergens in de tweede helft van de 17e eeuw compleet tot een ruïne. Op een prent uit 1700 blijkt dat er al niet veel meer over was van het eens zo trotse gebouw. Deze teloorgang was het gevolg van bezuinigingen en verwaarlozing van de kant van het Sticht, en door vernielingen door Franse troepen tijdens het rampjaar 1672.

Huidige staat

De Donjon

De oude donjon van Zweder van Abcoude heeft door zijn uiterst robuuste constructie de tand des tijds redelijk goed doorstaan, en is nu nog een uitstekend voorbeeld van een middeleeuwse woontoren. De muren zijn twee en een halve meter dik; de oorspronkelijke ingang lag op de tweede verdieping en was bereikbaar via een houten trap die in tijden van nood gesloopt of afgebrand kon worden.

De Bourgondische toren

De 15e-eeuwse Bourgondische toren

Een van de hoektorens van het oude kasteel werd tijdens de 15e eeuw uitgebouwd tot de nu nog steeds bestaande Bourgondische toren. Waar de rest van het kasteel aan het einde van de Middeleeuwen meer weg had van een luxe slot, was de Bourgondische toren overduidelijk een bouwwerk met een militaire functie. De Bourgondische toren bevat een zeldzaam soort mezekouw. Met zijn hoogte van meer dan veertig meter en zeer dikke muren is de toren vandaag de dag nog zeer imposant.

Overige bouwdelen

Aan het begin van de 20e eeuw zijn de overige resten van het gebouw geconsolideerd en opgemetseld tot een kleine hoogte boven het maaiveld, zodat nu ook nog een idee te vormen is over hoe omvangrijk het kasteel vroeger was. Naast de vroegere toegangspoort is er nog wat hoger oprijzend muurwerk te vinden, behorend tot de buitenmuur, en een hoektoren.

Omwalling

De gebastionneerde omwalling is nog aanwezig en is in de 19e eeuw omgevormd tot een park.

Film- en tv-opnames

Kasteel Duurstede werd gebruikt in onder meer de volgende film- en tv-opnames:


Monumenten in de buurt van Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede

Historische tuin- en parkaanleg

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. In 1852 kreeg de architect Jan David Zocher jr. (1791-1870) van de Gemeente Wijk bij Duurstede de opdracht ..

Kasteelpoort (Hoenderpoort)

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
KASTEELPOORT. Rode bakstenen kasteelpoort, ook wel Hoenderpoort genaamd, die in de 18e eeuw aan de NO-zijde van het omgrachte terrein ter ve..

Brug bij kasteelpoort

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
BRUG BIJ KASTEELPOORT. Rode bakstenen over de buitengracht gelegen 18e-eeuwse rondboogbrug, die in het verlengde van de kasteelpoort is gesi..

Brug

Langs de Wal 6
Wijk bij Duurstede
BRUG. Kleine rode bakstenen met rode plavuizen gedekte rondboogbrug. De lage bakstenen borstweringen en flanken zijn licht gebogen en zwenke..

Museum Dorestad

Muntstraat 42
Wijk bij Duurstede
HUIS AMSTELWIJK. Bepleisterde gevel met rechte kroonlijst, in 19e eeuw verbouwd. Aan de korte zijde dubbele topgevel en zakgoot, in wezen 17..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede