Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin vijf grafheuvels in Ede

Archeologie

Driebergweg, bij
6710AA Ede
Gelderland


Beschrijving van Terrein waarin vijf grafheuvels

Terrein waarin 5 grafheuvels. De percelen Ede C-1386 en C-1387 worden met een gedeeltelijke bescherming belast, te weten de daarin gelegen grafheuvels zelf, alsmede een strook van 10 meter rondom, gemeten vanaf de voet van de heuvels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45404
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Drieberg (heuvel)
Eik op de Drieberg
Eik op de Drieberg
Hoogte 48,57 m
Coördinaten 52° 3′ NB, 5° 42′ OL
Ligging Gelderland, Nederland
Drieberg (heuvel)
Drieberg (heuvel)
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Drieberg is een heuvel met glooiende flanken en een tamelijk vlakke top, centraal op de Eder Heide bij Ede in de Nederlandse provincie Gelderland.

Hoogte en ligging

De Drieberg maakt deel uit van de Veluwse stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het saalien. Ten westen van de Drieberg liggen de Langenberg en de Paasberg, die deel uitmaken van dezelfde heuvelrug.

Het hoogste punt, 48 meter en 57 centimeter boven NAP[1], ligt aan de noordkant van het vlakke deel. De heuvel ligt aan de noordoostkant van Ede, in de boog die gevormd wordt door de N224 (Verlengde Arnhemseweg en Rijksweg) en de N304 (Apeldoornseweg). Over de oostflank van de heuvel ligt de Driebergweg, de Kreelseweg ligt over de noordflank. Aan de noordoostkant, waar de Hessenweg loopt, is het maaiveld het laagst, ongeveer 25 meter boven NAP, zodat de heuvel van deze kant gezien ruim 22 hoog is. De zuidkant van de heuvel sluit aan op een rug waarop, aan de overkant van de N224, de voormalige Simon Stevinkazerne ligt, en waarvan de hoogste delen meer dan 55 meter boven NAP liggen. Deze loopt richting de Paasberg. Aan de noordkant van de heuvel, richting Koeweg, ligt een rug van 35 tot ruim 40 meter naar de Langenberg.

Verleden

Op de heuvel liggen vijf grafheuvels[2]. Deze zijn ruim 4000 jaar oud en dateren daarmee uit de Laat Nieuwe Steentijd en de bronstijd.[3]

De grafheuvels zijn in 1924 vermoedelijk geplunderd. Ook hebben er paden over de heuvel gelopen die, onder andere door defensievoertuigen, diep uitgesleten waren. In 1967 zijn de grafheuvels gerestaureerd.[4]

De gehele Drieberg maakt deel uit van één van de grootste celtic fields van de omgeving. De akkertjes zijn nauwelijks te zien maar op de Actuele Hoogtekaart Nederland goed te onderscheiden.


Monumenten in de buurt van Terrein waarin vijf grafheuvels in Ede

Grafheuvel met 10 meter zone

Ginkelse Heide
Ede
Grafheuvel met 10 meter zone. Datering Neolithicum.

Schaapskooi onder met riet en Hollandse pannen gedekt schilddak. "De Kreel"

Schaapskooi op Eder Heide
Ede
Ten dele vernieuwde schaapskooi (XIX B) onder met riet en Hollandse pannen gedekt schilddak, dat bij de schuine zijden van de driezijdig ges..

Terrein waarin een urnenveld

Groot Ginkelseweg, bij
Ede
Terrein waarin een urnenveld. Datering: Bronstijd en/of IJzertijd. V monument 9 (Groot Ginkel). Het perceel Ede C-2541 wordt afgevoerd en he..

Kazernegebouw met cellen

Nieuwe Kazernelaan 10D5
Ede
KAZERNEGEBOUW MET CELLEN (1) met samengestelde L-vormige plattegrond bestaande uit een noord-zuid en een oost-westvleugel van ongeveer gelij..

Kazernegebouw

Nieuwe Kazernelaan 10D3
Ede
Het KAZERNEGEBOUW (2) grenst met de achtergevel aan de noordzijde van het exercitieterrein. Het kazernegebouw met samengestelde plattegrond ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)