Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein met de hunebedden D38, D39, D40, een grafheuvel en een complex zogenaamde hoogakkers in Emmen

Archeologie

Valtherbos
7800AA Emmen
Drenthe

Bouwjaar: Neolithicum middeleeuwen 1960 (rest. hunebedden) 0001 Neolithicum middeleeuwen 1960 (rest. hunebedden)


Beschrijving van Terrein met de hunebedden D38, D39, D40, een grafheuvel en een complex zogenaamde hoogakkers

Terrein waarin de hunebedden D 38, D 39, D 40, een grafheuvel en een complex zogenaamde hoogakkers. Datering: Neolithicum en Middeleeuwen. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage D). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45383
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hunebed D38 in het Valtherbos bij Emmen
D38, D39 en D40

Hunebed D38 ligt samen met hunebedden D39 en D40 op een open plek in het Valtherbos, iets ten noorden van Emmen in de Nederlandse provincie Drenthe. Het inmiddels verdwenen hunebed D39a lag hier vlakbij.

D38 is de noordelijkste van de drie hunebedden. Er resteren nog twee van de vijf dekstenen. De draagstenen liggen bijna geheel onder het zand. Toen Van Giffen dit hunebed bezocht, was het al in verwaarloosde staat.

In 1871 kocht de Staat der Nederlanden het hunebed van A. Aikes (cum suis) te Emmen[1].

Society of Antiquaries

Rond 1870 waren de meeste hunebedden in bezit van de overheid en men besloot deze monumenten 'op te knappen'. Bezorgd om de 'restauraties' die door provincie en lokale overheden werden uitgevoerd, zoals het weggraven van de dekheuvels, stuurde de Society of Antiquaries in 1878 twee Engelse oudheidkundigen naar Drenthe. William Colling Lukis en sir Henry Dryden maakten in de periode van 1 tot 22 juli plattegronden en aangezichten van veertig Drentse hunebedden. Deze tekeningen (met beschrijvingen) waren van ongekend hoog niveau voor Nederlandse begrippen.

Hunebed D38 is weergegeven op Plan XXXII. De heren bezochten het hunebed op 20 juli 1878.

Ze beschrijven dat er drie hunebedden bij elkaar liggen op het Emmerveld. Dit hunebed heeft een dekheuvel met een diameter van ongeveer 15,5 meter en deze is ongeveer 60 cemtimeter hoog. Twee van de oorspronkelijk vier of vijf dekstenen is nog aanwezig. Ze liggen niet meer op de originele plek. Er zijn nog negen draagstenen aanwezig. De dekheuvel is recentelijk lager gemaakt. De heren vonden enkele kleine fragmenten van urnen op de heuvel, buiten de kamer, en een pijlpunt. Het hunebed is in eigendom van het koninkrijk.

In 2015 werd het werk van de oudheidkundigen uitgegeven. In het Drents Museum was een tentoonstelling over het werk.[2][3]


Monumenten in de buurt van Terrein met de hunebedden D38, D39, D40, een grafheuvel en een complex zogenaamde hoogakkers in Emmen

Terrein met een grafheuvel

Valtherbos
Emmen
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage E, "Zuidelijk gearceerd blok")..

Terrein met zes grafheuvels en mogelijk sporen van een urnenveld

Valtherbos
Emmen
Terrein waarin 6 grafheuvels en mogelijk sporen van een urnenveld. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. Gedeeltelijke bescherming, zie bij..

Terrein met een grafheuvel

Valtherbos
Emmen
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafh..

Terrein met de locatie van het vernielde hunebed D37A

Valtherbos
Emmen
Standplaats van het vernielde hunebed D 37A. Datering: Neolithicum. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage E).

Terrein met een grafheuvel

Valtherbos
Emmen
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Terrein met de hunebedden D38, D39, D40, een grafheuvel en een complex zogenaamde hoogakkers in Emmen

Foto's (1)