Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein met hunebed D41 in Emmen

Archeologie

Odoornerweg/Sluisvierweg
7800AA Emmen
Drenthe

Bouwjaar: Neolithicum 1960 (rest.) 0001 Neolithicum 1960 (rest.)


Beschrijving van Terrein met hunebed D41

Terrein waarin het hunebed D 41. Datering: Neolithicum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45372
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
D41 (hunebed)
D41 (hunebed)
D41 (hunebed)
Situering
Coördinaten 52° 48′ NB, 6° 53′ OL
Foto's
Hunebed D41 bij Emmermeer, 2008
Hunebed D41 bij Emmermeer, 2008
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Hunebed D41 ligt aan de rand van de wijk Emmermeer in Emmen in de Nederlandse provincie Drenthe. Het hunebed ligt net ten westen van de Odoornerweg, in de nabijheid van een woonwagenkamp.

Het is een relatief compleet bewaard gebleven hunebed met vier dekstenen, twee sluitstenen en acht draagstenen. De ingang bevindt zich op een ongewone plek[1]. Er werd geen steenkring aangetroffen. Het hunebed is zo goed bewaard gebleven, doordat het pas in 1809 is ontdekt. Het is het laatst ontdekte hunebed in Drenthe[2].

Ontdekking en onderzoek

Het hunebed zat ingepakt in een heuvel van zand en veldkeien toen het werd ontdekt door iemand die naar stenen zocht. De heuvel was 10 voet hoog en 60 voet in omtrek. De ontdekker maakte een opening en zocht met een puntijzer in de bodem van het hunebed naar schatten. De schout kwam achter de ontdekking en ging met de landdrost P. Hofstede naar de plaats. De heuvel van het hunebed werd afgegraven en er werd onderzoek uitgevoerd in het hunebed. De broer van de landdrost, Johannes Hofstede, voerde het onderzoek uit en legde dit vast. In 2014 werd het opgravingsverslag herontdekt in de Koninklijke Bibliotheek van België[3].

Voornamelijk de laag tussen twee vloeren werd met blote handen onderzocht[4]. Er werd enkele vondsten gedaan die tegenwoordig in het Rijksmuseum van Oudheden ondergebracht zijn:

  • een urn werd aangeroffen tussen de draagstenen van het hunebed.
  • er werden scherven van ongeveer 15 urnen aangetroffen in het hunebed, waarschijnlijk waren deze urnen gebroken door toedoen van het puntijzer.
  • er werden drie vaatjes aangetroffen in het midden van het hunebed.

De situatie die men aantrof werd vastgelegd op tekeningen door P.A.C. Buwama Aardenburg. Ten westen van het hunebed werd een heuvel van stenen en zand aangetroffen, vermoed wordt dat het om een brandstapel gaat.

Het hunebed werd rond 1818 gerestaureerd. In 1920 onderzocht Albert van Giffen het hunebed en gaf het zijn huidige benaming.

Provincie Drenthe

In de 1847 kreeg de provincie Drenthe dit hunebed van de markegenoten van Emmen en Westenesch en ze kocht het op 28 mei 1869 aan[5].

Society of Antiquaries

Rond 1870 waren de meeste hunebedden in bezit van de overheid en men besloot deze monumenten 'op te knappen'. Bezorgd om de 'restauraties' die door provincie en lokale overheden werden uitgevoerd, zoals het weggraven van de dekheuvels, stuurde de Society of Antiquaries in 1878 twee Engelse oudheidkundigen naar Drenthe. William Colling Lukis en sir Henry Dryden maakten in de periode van 1 tot 22 juli plattegronden en aangezichten van veertig Drentse hunebedden. Deze tekeningen (met beschrijvingen) waren van ongekend hoog niveau voor Nederlandse begrippen.

Hunebed D41 is weergegeven op Plan XXXIX. Er zijn vier dekstenen en tien draagstenen. De dekstenen waren volgens de heren recentelijk teruggeplaatst. De ingang zit aan de zuidkant. De dekheuvel is recent verlaagd.

In 2015 werd het werk van de oudheidkundigen uitgegeven. In het Drents Museum was een tentoonstelling over het werk.[6][7]


Monumenten in de buurt van Terrein met hunebed D41 in Emmen

Terrein met een en vermoedelijk twee grafheuvels

Odoornerweg/Sluisvierweg
Emmen
Terrein waarin een maar vermoedelijk twee grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B.)

Terrein met hunebed D43

bij Noordeind 21 Noordeind 21 2 bij Noordeind 21
Emmen
Terrein waarin het hunebed D 43. Datering: Neolithicum.

Boerderij met achterbaander en vakwerk in gevel van woondeel

Noordeind 21
Emmen
Boerderij met achterbaander en gevel van het woongedeelte nog gedeeltelijk van vakwerk met dakschild op overstek.

Terrein met hunebed D42

Schietbaanweg
Westenesch (Gemeente Emmen)
Terrein waarin het hunebed D 42. Datering: Neolithicum. Gedeeltelijke bescherming voor zover betreft het daarin gelegen hunebed alsmede een ..

Terrein met de hunebedden D38, D39, D40, een grafheuvel en een complex zogenaamde hoogakkers

Valtherbos
Emmen
Terrein waarin de hunebedden D 38, D 39, D 40, een grafheuvel en een complex zogenaamde hoogakkers. Datering: Neolithicum en Middeleeuwen. (..

Kaart & Routeplanner

Route naar Terrein met hunebed D41 in Emmen

Foto's (1)