Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein met hunebed D44 in Westenesch

Archeologie

Westenesscherstraat
7800AA Westenesch (gemeente Emmen)
Drenthe

Bouwjaar: Neolithicum 1961 (rest.) 0000 Neolithicum 1961 (rest.)


Beschrijving van Terrein met hunebed D44

Terrein waarin het hunebed D 44. Datering: Neolithicum. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A.) (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45370
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
D44 (hunebed)
D44 (hunebed) (Nederland (hoofdbetekenis))
D44 (hunebed)
Situering
Coördinaten 52° 47′ NB, 6° 52′ OL
Foto's
Hunebed D44 in Westenesch bij Emmen
Hunebed D44 in Westenesch bij Emmen
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Hunebed D44 ligt in de buurtschap Westenesch nabij Emmen in de Nederlandse provincie Drenthe.

Het hunebed ligt op een boerenerf aan de Schietbaanweg. Het is het enige hunebed in Nederland in particulier bezit[1][2].

Bouw

Het hunebed wordt toegeschreven aan de trechterbekercultuur.

Feitelijk betreft het hier de restanten van een hunebed, waarvan nog één deksteen over is. Deze deksteen rust op twee draagstenen. Naast het hunebed staat nog een deksteen met boorgaten er in. Het is het meest vervallen hunebed van Nederland[3].

Vlakbij het hunebed lag D44a.

Geschiedenis

Leonardt Janssen vermeld het hunebed in 1848.

Van Giffen beschrijft het hunebed: "Het hunebed is totaal geruïneerd, zodat de oorsrpronkelijke staat niet meer te herkennen is, doordat er vroeger een varkenshok ten deele overheen gebouwd was."[4] Hij restaureerde en fotografeerde het hunebed in 1961.

Het object heeft de status rijksmonument[5].

Society of Antiquaries[6]

In Engeland ontstond in de jaren zeventig van de 19e eeuw bezorgdheid over de wijze waarop in Nederland hunebedden werden gerestaureerd. In die kringen was men vooral bezorgd dat met de restauraties het oorspronkelijk beeld van de situatie verloren zou gaan. De directeur van de Society of Antiquaries in Londen verzocht de oudheidkundigen William Collings Lukis en sir Henry Dryden om de staat waarin de hunebedden zich op dat moment bevonden nauwkeurig vast te leggen. Zij bezochten in juli 1878 Drenthe en brachten veertig hunebedden op de Hondsrug in kaart. Ze hebben opmetingen verricht en beschreven de aangetroffen situatie, die zij tevens vastlegden in een serie aquarellen. Hun rapportage aan de Society of Antiquaries verscheen echter niet in druk. Hun materiaal werd bewaard bij de Society of Antiquaries, het Guernsey Museum & Art Gallery en het Drents Museum. Het Ashmolean Museum in Oxford bezit kopieën van hun werk. In 2015 publiceerde de Drentse archeoloog dr. Wijnand van der Sanden alsnog hun werk. Hij voorzag hun materiaal van een uitgebreide inleiding. Ook schetste hij de ontwikkelingen met betrekking tot het archeologisch onderzoek van de hunebedden na hun onderzoek tot 2015. Hij gaf als oordeel dat het werk van Lukis en Dryden van hoge kwaliteit was.[7] In het Drents Museum was in 2015 een tentoonstelling over het werk.[8]

Hunebed D44 is weergegeven op Plan XXXV:[9] Er was nog maar weinig over van dit hunebed. Er lag nog een deksteen op een draagsteen. Aan de andere kant lagen deze deksteen op een gevallen draagsteen. Er was een varkensstal gebouwd op de plek. Het hunebed was privé-eigendom.


Monumenten in de buurt van Terrein met hunebed D44 in Westenesch

Dubbele hallenhuisboerderij

Westenesscherstraat 88
Emmen
18e eeuwse met riet gedekte boerderij, waarvan de twee woningen tussen de beide bedrijfsgedeelten liggen.

Boerderij neigend naar het landherentype

Westenesscherstraat 50
Emmen
Inleiding Boerderij gebouwd in 1915 in opdracht van J. Horring, getekend door J. Daanje uit Emmen. Opvallend is de bijzonder rijke detaille..

Boerderij met achterbaander onder rieten wolfsdak en bijschuur onder rieten schilddak

Heirweg 6
Emmen
Aantrekkelijk gelegen 19e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit hoofdgebouw en in aanleg nog 18e-eeuwse gedeeltelijk vernieuwde grote bijschu..

Boerderij met achterbaander, dwarsgeplaatst woonhuis, schuur met schaapskooi, bakhuis met varkensstal en kleine schuur

Heirweg 4
Emmen
Mooi gelegen 19e eeuws boerderijcomplex bestaande uit hoofdgebouw met achterbaander en dwarsgeplaatst woonhuis, in aanleg nog 18e eeuwse sch..

Terrein met hunebed D42

Schietbaanweg
Westenesch (Gemeente Emmen)
Terrein waarin het hunebed D 42. Datering: Neolithicum. Gedeeltelijke bescherming voor zover betreft het daarin gelegen hunebed alsmede een ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)