Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis in 's Gravenhage

Gebouw

Veenkade 33
2513EG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1901 1901 1901


Beschrijving van Pakhuis

Inleiding. Pakhuis, gebouwd in 1901 voor de firma in verwarming en sanitair J. Hoogeveen en Co., naar ontwerp van W.B. van Liefland in de stijl van de Weense Sezession. Omschrijving. Pakhuis op rechthoekige plattegrond in de stijl van de Weense Sezession, gelegen tussen een aaneengesloten bebouwing langs het water van de Veenkade. Het pand telt vier bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel opgetrokken in verblendsteen is rijk gedecoreerd; de vormen zijn deels ontleend aan de Weense Sezession. De interpretatie van deze stijl is nergens letterlijk, maar is een eigen experimenteren met nieuwe vormen en materialen die geinspireerd zijn op buitenlandse voorbeelden. Dit is duidelijk zichtbaar bij de vensteromlijstingen en de klokvormige boog van de bovenste bouwlaag. De gevel is opgebouwd uit verdiepte en naar voren komende vlakken, waarbij twee kleuren baksteen is toegepast. Natuursteen is in de gevel gebruikt voor de plint, de omlijsting van de hoefijzervormige entree, negblokken, speklagen en de geveltop. In de geveltop is een brede gevelsteen met het opschrift "J. Hoogeveen en Co. B.V. verwarming en sanitair". Boven de bedrijfsingang is eveneens een gevelsteen met de naam van de firma. Op de verdiepingen zijn brede houten vijflicht vensters, waarvan met name de roedeverdeling in Sezessionstijl van het venster op de vierde bouwlaag opvalt. De ingang op de begane grond heeft twee authentieke houten paneeldeuren. Het interieur is sober uitgevoerd met ongedeelde pakruimten. Delen van oorspronkelijke afscheidingen voor kantoorruimten zijn bewaard gebleven. Waardering. Het pakhuis is architectuurhistorisch van belang als voorbeeld van een vrije interpretatie van de Weense Sezessionstijl en van belang als een opvallend werk binnen het oeuvre van de architect W.B. van Liefland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 453013
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Veenkade 33 (Den Haag)
Pakhuis, Veenkade 33, Den Haag.jpg
Locatie Veenkade 33, Den Haag
Oorspr. functie pakhuis
Start bouw 1901
Bouw gereed 1902
Bouwstijl Wiener Secession
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 453013
Architect W.B. van Liefland
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand aan de Veenkade 33 in Den Haag is een rijksmonument.

Achtergrond

Jacobus Adrianus Antonius (Jacques) Hoogeveen (1867-1943) startte in 1895 aan de Veenkade zijn groothandel in "ijzerwaren, gereedschappen enz., stoom,- gas- en waterleidingartikelen, huishoudelijke benodigdheden". In 1901 kreeg architect W.B. van Liefland de opdracht het naast de winkel gelegen pand[1] te verbouwen tot pakhuis, op zijn voorstel werd echter een nieuw pand opgetrokken.[2] Hij ontwierp het in een eigen interpretatie op de Wiener Secession, een variant van de Jugendstil. De legging van de eerste steen vond plaats op 5 december 1901 en geschiedde door Paula Franses, dochter van stille vennoot J.A. Franses. Het pand is nog steeds in het bezit van de firma Hoogeveen, die bij het honderdjarig bestaan in 1995 het predicaat Hofleverancier kreeg.

Beschrijving

Het vier bouwlagen tellende pand heeft een rechthoekige plattegrond. De gevel is opgetrokken in verblendsteen, waarbij een afwisselend kleurgebruik van rode en gele baksteen in vlakken met verschillende dieptes is toegepast. Voor de decoratie is verder gebruikgemaakt van natuursteen voor de plint, negblokken, speklagen, geveltop en omlijsting van de entree.

Een gevelsteen in de top vermeldde "J. Hoogeveen & Co", deze is later[3] vervangen door een plaquette met de tekst:

Aanhalingsteken openen

J. HOOGEVEEN & CO B.V.
verwarming en sanitair

Aanhalingsteken sluiten

De firmanaam is ook boven de ingangspartij aangebracht. De entree heeft twee originele, houten paneeldeuren. Opvallend detail in de gevel zijn de brede vijflicht vensters op de verdiepingen. Het interieur is sober gehouden.

Monumentenstatus

Het pakhuis werd in 1993 als rijksmonument opgenomen in het monumentenregister, het is "architectuurhistorisch van belang als voorbeeld van een vrije interpretatie van de Weense Sezessionstijl en van belang als een opvallend werk binnen het oeuvre van de architect W.B. van Liefland".[4] Het pand is onderdeel van het gemeentelijk beschermd stadsgezicht Zeeheldenkwartier.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Pakhuis in 's Gravenhage

Eclectisch/neo-romaans kerkgebouw met inventaris, voorerf en hekwerk

1e De Riemerstraat 1
's Gravenhage
Inleiding. Vrijgelegen kerk uit 1868 in eclectische/ neo-romaanse stijl naar ontwerp van C.W. van Capellen, uitgevoerd door de aannemer G. ..

Garagegebouw

Torenstraat 144
's Gravenhage
Onderkelderd GARAGEGEBOUW met vijf hellende bouwlagen gegroepeerd rondom een wigvormige lichthof en met uitgebouwde showroom, werkplaatsen e..

Hemsterhuisstraatbrug

Brug tussen Veenkade en Noordwal
's Gravenhage
Gietijzeren brug, vervaardigd door de fa.Enthoven in 1885, de verbinding vormend tussen de Veenkade en de Noordwal. IJzeren balusters met ri..

Voormalige gemeenteapotheek in internationaal georiënteerde neo-renaissance stijl

Prinsestraat 57
's Gravenhage
Inleiding. Voormalige gemeenteapotheek uit 1885-1886 in internationaal georienteerde neo-renaissance op de hoek van de Prinsestraat en Mol..

Voormalig bedrijfspand van de Coöperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp

Molenstraat 52
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig bedrijfspand van de Cooperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp uit 1894 in rijke neo-renaissance naar ontwerp van de arc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis in 's Gravenhage

Foto's (3)