Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl in 's Gravenhage

Woonhuis

Van de Spiegelstraat 16
2518ET 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1876-81 1876 1876-81


Beschrijving van Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Inleiding. Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1881 in eclectische stijl, gebouwd door de metselaar en aannemer C.M. van Vianen als onderdeel van een vrijstaand ensemble van drie herenhuizen. Omschrijving. Middelste pand van een symmetrisch ontworpen groep van drie eclectische herenhuizen. Dit pand is risalerend ten opzichte van de belendende panden en benadrukt hierdoor de symmetrische opzet van de groep. Het heeft bovendien de rijkste voorgevel. Het herenhuis is opgetrokken in schoon metselwerk met langs de voorgevel cordonlijsten tussen de bouwlagen, die de gevel horizontaal geleed. Het pand bestaat uit drie hoge bouwlagen onder een kap en is vier vensterassen breed. De oorspronkelijke deur, gesitueerd in de tweede travee van rechts is ca. 1935 vervangen door het huidige exemplaar. De houten vensters in de voorgevel zijn T- en H-vensters; op de parterre schuifvensters, op de verdiepingen naar binnen draaiende stolpramen. Voor de vensters van de eerste en tweede verdieping zijn gietijzeren raamhekken gesitueerd. De geprofileerde vensteromlijstingen zijn voorzien van rijk geornamenteerde kuifstukken. De kroonlijst is van hout en in het fries zijn panelen en terra cotta consoles aangebracht in neo Lodewijk-XVI stijl. De dubbele dakkapel heeft een gebogen fronton. Waardering. Herenhuis van architectuurhistorisch belang als goed gedetailleerd voorbeeld van eclectische woonhuisarchitectuur. Als onderdeel van een vrijstaand, symmetrisch opgezette groep van drie herenhuizen heeft het tevens een belangrijke ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452790
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl in 's Gravenhage

Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Van de Spiegelstraat 14
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1881 in eclectische stijl, gebouwd door de metselaar en aannemer C.M. van Vianen als o..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Van de Spiegelstraat 18
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1881 in eclectische stijl, gebouwd door de metselaar en aannemer C.M. van Vianen als o..

Vrijstaande villa in eclectische stijl op samengestelde plattegrond

Van de Spiegelstraat 12
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1876 in eclectische stijl op samengestelde plattegrond. De villa wordt door een deels verharde tuin van de..

Flatgebouw Oldenhove

Laan van Meerdervoort 50D
's Gravenhage
Inleiding. FLATGEBOUW Oldenhove uit 1928-1932 naar ontwerp van F.A. Warners in de stijl van de Amsterdamse School. Oldenhove is gebouwd in ..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Van Speijkstraat 26
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1880-1881 in eclectische stijl, gebouwd door N. Spijker en G. van Wijk als onderdeel v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)