Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Flatgebouw Oldenhove in 's Gravenhage

Woonhuis

Laan van Meerdervoort 50 D
2517AM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928-1932
Architect: F.A. Warners Warners, Philip F.A. Warners


Beschrijving van Flatgebouw Oldenhove

Inleiding. FLATGEBOUW Oldenhove uit 1928-1932 naar ontwerp van F.A. Warners in de stijl van de Amsterdamse School. Oldenhove is gebouwd in opdracht van de "Amsterdamsche Maatschappij tot Exploitaite van Etagewoningen" en omvatte naast flats op de verdiepingen op de parterre een autoshowroom, twee winkels en een garage. Omschrijving. Het flatgebouw op samengestelde plattegrond in een zakelijke Amsterdamse Schoolstijl is in 1928-1932 tussen reeds bestaande herenhuizen uit het eind van de vorige eeuw ingebouwd. Het omvatte oorspronkelijk 24 appartementen, een autoshowroom, twee winkels en een garage. Een ontwerpprobleem vormde het gegeven dat de geplande autoshowroom een hoge glaspui van 5,5 meter vereiste terwijl de winkels slechts een hoogte van 3,5 meter mochten hebben. De architect loste dit probleem op door het ontwerpen van een "verzelfstandigde" ingangstravee met hoge toren en opvallende paraboolvormige entree waarmee het hoogteverschil tussen de winkels aan de ene zijde en de autoshowroom aan de ander zijde van deze travee werd overbrugd. Het pand is tien vensterassen breed en vijf bouwlagen hoog. De voorgevel is in rode baksteen opgemetseld met diepliggende voeg. De opbouw bestaat uit een later vernieuwde parterre met glazen puien en een tussenverdieping; daarboven springt een deel van de gevel iets terug over vier bouwlagen; terugliggende vijfde verdieping met balkon. In de derde as van links is de hoofdingang in een opvallende paraboolvormige omlijsting van tufsteen met voegen. In de pennant is hier de naam van de architect aangebracht. De ingangstravee wordt geaccentueerd door een overhoeks geplaatste toren met siermetselwerk en verticale vensterstroken; hierin was oorspronkelijk een waterreservoir ondergebracht. In 1953 zijn de metalen ramen van de toren vervangen door houten kozijnen. In de tweede as van rechts is een erkerachtige uitbouw over vijf bouwlagen. De vijfde bouwlaag links van de toren is later toegevoegd. Siermetselwerk is zichtbaar waar de gevel eindigt en ter hoogte van de tussenverdieping. De meeste vensters zijn brede houten drielichtvensters met verticale roedeverdeling in de bovenlichten. Van het interieur zijn de hal, de gangen en de twee trappehuizen in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Beide trappenhuizen zijn van eikehouten lambriseringen en marmeren trappen en tegelvloeren voorzien. De drie meter brede verbindingsgang die beide trappenhuizen verbindt, is op de entresol 2,5 meter boven de straat gelegen. Waardering. Het flatgebouw heeft een cultuurhistorische waarde vanwege de combinatie van winkels en de in Nederland weinig voorkomende woonvorm van het luxueuze appartement, bedoeld voor de welgestelden. Architectuurhistorisch is het van waarde als een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van de zakelijke, strakke variant van de Amsterdamse Schoolstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452789
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oldenhove
RM452789 Den Haag - Laan van Meerdervoort 50D (flat).jpg
Locatie Laan van Meerdervoort 50D/52, Den Haag
Oorspr. functie Appartementen
Start bouw 1928
Bouw gereed 1931
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 452789
Architect F.A. Warners
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Oldenhove is een appartementencomplex in Den Haag, gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl tussen 1928 en 1931, op het adres Laan van Meerdervoort 52. Het is ontworpen in opdracht van de Amsterdamsche Maatschappij ter Exploitatie van Etagewoningen door de architect F.A. Warners.

Het 42 meter brede en 23 meter hoge gebouw bestaat uit een begane grond met winkels, met daarboven vier verdiepingen voor woningen. Asymmetrisch is een 35 meter hoge toren aangebracht, waarin het waterreservoir voor de bewoners stond; daaronder is de met de naam van het gebouw bekroonde en met tufsteen beklede ingang voor de bewoners. Het gehele bouwterrein mat 1800 m2.

Oldenhove omvatte oorspronkelijk 24 luxeappartementen (3-6 kamerflats), waarvan de huurprijzen in 1931 uiteenliepen van 1000 tot 2200 gulden per jaar (omgerekend naar euro's van 2006 respectievelijk € 7.300 en € 16.000). Op de begane grond was een autoshowroom geprojecteerd en twee winkels; tegenwoordig is hier een supermarkt.

De beroemdste bewoonster van dit gebouw was Tweede Kamerlid freule Wttewaal van Stoetwegen.


Monumenten in de buurt van Flatgebouw Oldenhove in 's Gravenhage

Linkerdeel van een dubbel herenhuis

Laan van Meerdervoort 11
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een dubbel herenhuis (tezamen met Laan van Meerdervoort 9) uit 1869-1870, gebouwd in eclectische bouwstijl en dee..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Van de Spiegelstraat 18
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1881 in eclectische stijl, gebouwd door de metselaar en aannemer C.M. van Vianen als o..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Van de Spiegelstraat 16
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1881 in eclectische stijl, gebouwd door de metselaar en aannemer C.M. van Vianen als o..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond in eclectische stijl

Van de Spiegelstraat 14
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1881 in eclectische stijl, gebouwd door de metselaar en aannemer C.M. van Vianen als o..

Museum Mesdag

Laan van Meerdervoort 7F
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand museumgebouw in eclectische bouwstijl uit 1886-1887 naar ontwerp van de aannemer-architect H. van Jaa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Flatgebouw Oldenhove in 's Gravenhage

Foto's (2)