Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig hoofdkantoor van de centrale directie van de P.T.T. op U-vormige plattegrond in 's Gravenhage

Gebouw

Kortenaerkade 11
2518AX 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920 1920 1920
Architect: ir. G.C. Bremer Bremer, Gustave ir. G.C. Bremer


Beschrijving van Voormalig hoofdkantoor van de centrale directie van de P.T.T. op U-vormige plattegrond

Inleiding. Voormalig hoofdkantoor van de centrale directie van de P.T.T. op U-vormige plattegrond uit 1920 naar ontwerp van de rijksbouwmeester ir. G.C. Bremer. Het vrijgelegen pand is opgetrokken in representatieve overheidsarchitectuur, gekenmerkt door een traditionalistische hoofdopzet, gepaard aan een eigentijdse decoratieve vormgeving. N.B. De achtergelegen, aansluitende nieuwbouw is niet in de bescherming opgenomen. Omschrijving. Kantoorpand van drie vleugels, gesitueerd rondom een binnenplaats. Het vrijgelegen pand wordt door middel van een gemetselde luchtbrug uit 1923 met het kantoorpand Kortenaerkade 12 verbonden. Het gebouw bestaat uit souterrain en vier bouwlagen onder een met leien gedekte mansardekap. De hoekpartijen zijn als risalieten uitgewerkt en bezitten een attiekverdieping. Mede onder invloed van de contemporaine Duitse architectuur zien we in dit kantoorgebouw een verwijzing naar het classicisme, tot uiting komend in de symmetrie, de risalieten en de mansardekap. Er is echter sprake van een eigentijdse vormgeving in de detaillering waarbij het ornament spaarzaam en ondergeschikt aan de architectuur is gemaakt. Expressionisme en Art Deco invloed zijn te vinden in het beeldhouw- en siersmeedwerk. De gebeeldhouwde onderdelen, zoals het reliƫf boven de ingang zijn van de hand van J. van Lunteren. Zowel de deuren van de hoofdingang als die van de rondboogvormige inrijpoort in de zijgevel aan de Bazarstraat vertonen siertraliewerk in Art Deco. De gevels zijn in sobere baksteen opgetrokken met stalen vensters. De gevel aan de Kortenaerkade is beduidend rijker uitgevoerd dan de overige gevels. Het souterrain is bekleed met Muschelkalksteen; dit materiaal is ook toegepast voor de met sierlantarens bekroonde pijlers aan weerszijden van de ingang en de deuromlijsting. De friezen onder de cordonlijst tussen de parterre en de eerste verdieping en het hoofdgestel onder de dakgootlijst zijn van tufsteen. Voor de gevel aan de Korternaerkade is een in Muschelkalksteen uitvoerde balustrade met siersmeedwerk. Het interieur is sober uitgevoerd met authentiek trappehuis. Waardering. Kantoorpand van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang als voorbeeld van representatieve overheidsarchitectuur uit het derde decennium van deze eeuw; de hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. Een ensemblewaarde heeft het pand omdat het tesamen met het naastgelegen kantoorpand Kortenaerkade 12 een architectonische en typologische eenheid vormt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452782
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig hoofdkantoor van de centrale directie van de P.T.T. op U-vormige plattegrond in 's Gravenhage

Voormalig hoofdkantoor van de centrale directie van de P.T.T. op vierkante plattegrond met binnenplaats

Kortenaerkade 12
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig hoofdkantoor van de centrale directie van de P.T.T. op vierkante plattegrond met binnenplaats uit 1923 naar ontwerp va..

Koninklijke Stallen

Hogewal 17
's Gravenhage
Als Koninklijke STALLEN rondom rechthoekige binnenplaats op symmetrische grondslag gebouwd, omvangrijk complex ter hoogte van twee bouwlagen..

Panorama Mesdag

Zeestraat 65B
's Gravenhage
"Panorama Mesdag. Rond gebouw met panorama van Scheveningen, geschilderd op doek in 1881 door M.W. Mesdag, S. Mesdag-van Houten, G.H. Breitn..

Statig woonhuis van harmonische architectuur

Zeestraat 62
's Gravenhage
Statig woonhuis uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e ..

Statig woonhuis van harmonische architectuur

Zeestraat 64
's Gravenhage
Statig woonhuis uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)