Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eclectisch/neo-romaans kerkgebouw met inventaris, voorerf en hekwerk in 's Gravenhage

Kerkelijk Gebouw

1e De Riemerstraat 1
2513CT 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1868 1868 1868
Architect: C.W. van Capellen Capellen, van, C C.W. van Capellen


Beschrijving van Eclectisch/neo-romaans kerkgebouw met inventaris, voorerf en hekwerk

Inleiding. Vrijgelegen kerk uit 1868 in eclectische/ neo-romaanse stijl naar ontwerp van C.W. van Capellen, uitgevoerd door de aannemer G. Klomp voor de Katholiek Apostolische Gemeente. De kerk ligt achter de rooilijn en wordt door een smeedijzeren hek met gietijzeren staanders van de straat gescheiden. Achter het hek is een voorerf. Omschrijving. Bakstenen zaalkerk in eclectische, overwegend op neo-romaans geinspireerde stijl, drie vensterassen breed en vier traveeën diep. Aan de achterzijde is een vijfzijdige koorpartij. De voorgevel, met daarvoor een erf en een eclectisch hekwerk dat uit het derde kwart van de 20e eeuw stamt, is een door gepleisterde hoeklisenen geflankeerde puntgevel met klimmend boogfries en rondboogvensters. In het midden van de gevel op de begane grond de hoofdingang met dubbele paneeldeur waarboven resp. een rondboogvenster met drie- en vierpassen, bepleisterde zwikken, een blindnis opgevuld met bakstenen en tenslotte in een tondo, een klok. Zijdelings van de ingang ter hoogte van het kalf van de deur, twee rondboogvensters; bij de aanzet van de boog zijn resp. drie - en vierpassen. Als gevelbeeindiging een houten achthoekig klokketorentje met spits. De zijgevel aan de oostzijde heeft vier traveeen en een uitgebouwde sacristievleugel. Deze worden door steunberen gescheiden. De eerste travee heeft geen venster; de overige wel. De onderdorpels van de vensters rusten op een zinken roevendak van de acolyten-, priester- en bisschopsacristie die evenwijdig aan de oostgevel loopt. In de gevels zijn hoge rondboogvensters met gietijzeren tracering en ruitvormige glazen met blauw en wit als hoofdkleur. Het interieur waarvan de huidige kleurstelling dateert uit de jaren veertig van deze eeuw, wordt overdekt door vlakke, achtdelige ribgewelven van gestucadoord hout. De vijfzijdige koorpartij heeft een straalgewelf. De open balustraden van de orgelgalerij met convex beloop tegen de westzijde zijn het resultaat van een verbouwing uit de jaren twintig van deze eeuw. De kerkinventaris, deels authentiek, is overwegend in neo-romaanse stijl uitgevoerd en omvat ondermeer altaar, kniel-, priester- en zitbanken, kandelaar, lessenaar, preekstoel, offerblok, doop- en wijwatervont. Het orgel is vervaardigd door de firma Van Leeuwen, afkomstig uit Leiderdorp en is niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. De orgelkas, gemaakt door J. van Gelder in 1891, is van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Waardering. Architectuurhistorisch is dit eclectisch/neo-romaanse kerkgebouw met inventaris, voorerf en hekwerk van belang als gaaf voorbeeld van een zeldzaam kerktype uit het derde kwart van de negentiende eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452781
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eclectisch/neo-romaans kerkgebouw met inventaris, voorerf en hekwerk in 's Gravenhage

Pakhuis

Veenkade 33
's Gravenhage
Inleiding. Pakhuis, gebouwd in 1901 voor de firma in verwarming en sanitair J. Hoogeveen en Co., naar ontwerp van W.B. van Liefland in de s..

Hemsterhuisstraatbrug

Brug tussen Veenkade en Noordwal
's Gravenhage
Gietijzeren brug, vervaardigd door de fa.Enthoven in 1885, de verbinding vormend tussen de Veenkade en de Noordwal. IJzeren balusters met ri..

Garagegebouw

Torenstraat 144
's Gravenhage
Onderkelderd GARAGEGEBOUW met vijf hellende bouwlagen gegroepeerd rondom een wigvormige lichthof en met uitgebouwde showroom, werkplaatsen e..

Voormalige gemeenteapotheek in internationaal georiënteerde neo-renaissance stijl

Prinsestraat 57
's Gravenhage
Inleiding. Voormalige gemeenteapotheek uit 1885-1886 in internationaal georienteerde neo-renaissance op de hoek van de Prinsestraat en Mol..

Voormalig bedrijfspand van de Coöperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp

Molenstraat 52
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig bedrijfspand van de Cooperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp uit 1894 in rijke neo-renaissance naar ontwerp van de arc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eclectisch/neo-romaans kerkgebouw met inventaris, voorerf en hekwerk in 's Gravenhage

Foto's (2)