Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis in Art Nouveau op rechthoekige plattegrond in 's Gravenhage

Woonhuis

Anna Paulownastraat 73
2518BC 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1901 1901 1901
Architect: J.W. Bosboom Bosboom, Jan J.W. Bosboom


Beschrijving van Winkel-woonhuis in Art Nouveau op rechthoekige plattegrond

Inleiding. Art Nouveau winkel-woonhuis uit 1901 op rechthoekige plattegrond, ontworpen door architect J.W. Bosboom. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving. Dit pand ontwierp J.W. Bosboom voor zichzelf als woning, kantoor en tekenkamer. Het bestaat uit drie bouwlagen en kapverdieping onder een licht geknikte kap met hoog voorschild. De dakbedekking van shingles is niet oorspronkelijk. De twee vensterassen brede bakstenen gevel in rode verblendsteen heeft een hardstenen winkelpui die rijkelijk voorzien is van Art Nouveau beeldhouwwerk. Links van de pui is een portiek met twee authentieke deuren. In de penanten van de portiek is de signatuur van de bouwmeester aangebracht met het jaartal 1901 en de gestyleerde initialen van de ontwerper: J.W.B. Boven de winkelpui zijn ter hoogte van de tweede en derde bouwlaag driezijdige houten erkers. Dit deel van de voorgevel wordt bekroond door een trapgevel. Links van de bekroning valt een versierde dakkapel op; deze onderbreekt de dakgootlijst. Het houtwerk van deuren en vensters is zorgvuldig in Art Nouveau gedetailleerd; deze zijn getoogd en hebben onderverdeelde bovenlichten. Het oorspronkelijke interieur is grotendeels bewaard gebleven. Op de eerste verdieping rijke interieurs in Art Nouveau: voor- en achterkamer met betimmeringen, plafonds en porte-brisée. Het kantoor op de eerste verdieping is geheel uitgevoerd in neo-renaissance met betimmering, wandbekleding en dessus-de-portes met geschilderde Haagse en Zwolse stadsgezichten. Het trappehuis is in rijke Art Nouveau uitgevoerd. Waardering. Het pand is architectuurhistorisch van belang als zeldzaam, compleet en gaaf voorbeeld van Art Nouveau. Zowel het ex- als het interieur zijn onaangetast; de hoofdvorm, de detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Binnen het oeuvre van de architect J.W. Bosboom neemt het een bijzondere plaats in omdat hij het voor zichzelf ontwierp als woning, kantoor en tekenkamer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452779
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis in Art Nouveau op rechthoekige plattegrond in 's Gravenhage

Bouwblok van vier winkel-woonhuizen in overgangsarchitectuur

Anna Paulownaplein 10
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok uit l899-l900, waarvan het gebogen gevelbeloop de rooilijn van het ovale plein volgt. Het bouwblok bestaat uit vier win..

Museum Mesdag

Laan van Meerdervoort 7F
's Gravenhage
Inleiding Aan drie zijden vrijstaand museumgebouw in eclectische bouwstijl uit 1886-1887 naar ontwerp van de aannemer-architect H. van Jaa..

Rechterdeel van een dubbel herenhuis

Laan van Meerdervoort 9
's Gravenhage
Inleiding Rechterdeel van een dubbel herenhuis (tezamen met Laan van Meerdervoort 11) uit 1869-1870, gebouwd in opdracht van H.W. Mesdag i..

Linkerdeel van een dubbel herenhuis

Laan van Meerdervoort 11
's Gravenhage
Inleiding Linkerdeel van een dubbel herenhuis (tezamen met Laan van Meerdervoort 9) uit 1869-1870, gebouwd in eclectische bouwstijl en dee..

Statig woonhuis van harmonische architectuur

Zeestraat 86
's Gravenhage
Statig woonhuis uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)