Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand herenhuis op vierkante plattegrond in de neoclassicistische traditie in 's Gravenhage

Woonhuis

Frederikstraat 2
2514LK 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1846 1846 1846
Architect: J.E. van Ellinkhuizen Ellinkhuizen, van J. J.E. van Ellinkhuizen


Beschrijving van Vrijstaand herenhuis op vierkante plattegrond in de neoclassicistische traditie

Inleiding. Vrijstaand herenhuis uit 1846 op vierkante plattegrond in de neoclassicistische traditie naar ontwerp van J.E. Ellinkhuizen. In 1886 verbouwd door Jac. Vos. Omschrijving. Het langs het water van de Mauritskade gelegen herenhuis bestaat uit souterrain, beletage en verdieping onder een met leien gedekt omlopend schilddak; vijf travee├źn breed en zes traveeen diep. De bakstenen lijstgevels vertonen gepleisterde cordon- en waterlijsten en een gepleisterd hoofdgestel. De voorgevel bezit een hardstenen plint met een afsluitende cordonlijst in hetzelfde materiaal. Het hoofdgestel bezit hier op de hoeken en boven de middenas paarsgewijs geplaatste, met draperieen versierde voluutconsoles. Het souterrain, dat slechts aan de linker zijgevel en de achterzijde zichtbaar is, bezit een geblokte bepleistering en heeft in de zijgevel liggende vensters. De achtergevel is geheel bepleisterd. De deurpartij in de middentravee van de voorgevel heeft een rijk gedecoreerde neo-renaissance deur met bovenlicht in een geprofileerde omlijsting, bekroond door een fronton op voluutconsoles. In het dak is ter hoogte van de ingangstravee een houten dakkapel. Deze wordt geflankeerd door twee in zink uitgevoerde 'oeil-de-boeufs'. Tegen de achtergevel op de hoogte van de beletage een houten erker op versierde houten voluutconsoles, voorzien van een gootlijst met lambrequin-achtige decoratie. Tegen de linkertravee van de achtergevel een haaks op het pand geplaatste veranda van hout, eveneens met bewerkte gootlijst en berging eronder. Het achtererf wordt aan de wallekant beveiligd door een gietijzeren hek uit de bouwtijd van het pand. Langs de voorgevel is een stoep met zes bewerkte hardstenen stoeppalen. Het interieur bevat een trap met een door decoratieve ijzeren spijlen ondersteunde leuning en een met snijwerk versierde trappaal, daterend van de verbouwing rond 1866. Voorts zijn er enkele vertrekken met Eclectische stucplafonds. Waardering. Herenhuis met stoeppalen, ijzeren hekwerk en interieuronderdelen uit de bouwtijd van architectuurhistorisch belang als een waardevol voorbeeld van woonhuisarchitectuur in de neoclassicistische traditie. Een belangrijke toegevoegde waarde is de beeldbepalende situering op de hoek van de Frederikstraat en de singelgracht van de Mauritskade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452770
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand herenhuis op vierkante plattegrond in de neoclassicistische traditie in 's Gravenhage

Bouwblok met winkels en bovenwoningen op een rechthoekige plattegrond in eclectische neo-renaissance

Prinses Mariestraat 2
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok uit 1882-1883 op de hoek van de Frederikstraat en Prinses Mariestraat met winkels en bovenwoningen op een rechthoekige ..

Bouwblok op een rechthoekige plattegrond met winkels en bovenwoningen in eclectische neo-renaissance

Prinses Mariestraat 4
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok, tezamen met Prinses Mariestraat 2 - Frederikstraat 4, uit 1882-1883 op de hoek van de Frederikstraat en Prinses Marie..

Woonhuis bestaande uit een voorhuis en een achterhuis gelijktijdig gebouwd met het complex winkel-woonhuizen

Prinses Mariestraat 6A
's Gravenhage
Inleiding. Woonhuis bestaande uit een voorhuis aan de Prinses Mariestraat en een achterhuis aan de singelgracht van de Mauritskade, gelijkt..

Bouwblok op rechthoekige plattegrond bestaande uit vier casco's met vier winkels en bovenhuizen in neo-renaissancestijl

Prinses Mariestraat 3
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok op rechthoekige plattegrond uit 1882-1883 op de hoek van de Frederikstraat en Prinses Mariestraat bestaande uit vier ca..

Bouwblok op rechthoekige plattegrond bestaande uit vier casco's met vier winkels en bovenhuizen in neo-renaissancestijl

Prinses Mariestraat 7
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok op rechthoekige plattegrond uit 1882-1883 op de hoek van de Frederikstraat en Prinses Mariestraat bestaande uit vier ca..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)