Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Lilly in 's Gravenhage

Woonhuis

Prof. P. S. Gerbrandyweg 2
2584CB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1892 1892 1892
Architect: A.L. van der Spil Spil, van der, A. A.L. van der Spil


Beschrijving van Huize Lilly

Inleiding. Vrijstaand, door een tuin omgeven, herenhuis, gebouwd in l892 in sobere eclectische trant naar ontwerp van A.L. van der Spil. De tuin wordt aan de straatzijde afgesloten door een gietijzeren tuinhek. Het op de hoek van de Professor Gerbrandyweg en de Duinweg gesitueerde pand wordt aan de achterzijde begrensd door de Scheveningse Bosjes. Omschrijving. Het bakstenen, witgesausde huis beslaat een ongeveer vierkante plattegrond, omvat een parterre en verdieping met omlopend, afgeknot schilddak en is twee vensterassen breed. De rechter vensteras springt aan de voorzijde naar voren en bezit een dakterras met houten hek. De deur in de voorgevel vertoont gietijzeren siertraliewerk. De stolpramen in de vensters zijn deels vervangen door ramen in een modern materiaal. De gevels worden afgesloten door een omlopend hoofdgestel van hout. In het schilddak bevinden zich dakkapellen met getoogde vensters. Tegen de voorgevel en de linker zijgevel bezit het pand houten veranda's met balkons en gietijzeren hekken. De rechter zijgevel en de achtergevel zijn grotendeels blind. Waardering. Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van de sober uitgevoerde eclectische stijl. De markante ligging op een hoek aan de rand van de Scheveningse Bosjes is een belangrijk stedebouwkundig gegeven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452769
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Lilly in 's Gravenhage

Villa Orania

Parkweg 46
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven VILLA genaamd Orania in overgangsarchitectuur uit 1903-1904 op samengestelde plattegrond ontwo..

Villa in chaletstijl, op L-vormige plattegrond

Van Stolkweg 30
's Gravenhage
Inleiding. Villa in chaletstijl, gebouwd in l882 naar ontwerp van I.F. Boers, op L-vormige plattegrond. Het pand staat vrij en is door een ..

Nieuwe_Duinwegbrug

Nieuwe Duinweg 1
's Gravenhage
Inleiding Brug over het Kanaal uit ca. 1890, gebouwd in neo-renaissance stijl. Omschrijving De brug vormt de verbinding tussen de Hari..

Villa Margaretha

Van Stolkweg 24
's Gravenhage
Inleiding. Villa in eclectische stijl, gebouwd in l88l-l882 naar ontwerp van W.B. van Liefland. Het op een L-vormige plattegrond opgetrokke..

Villa Germania

Van Stolkweg 22
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande eclectische villa uit 1882-1883 op vrijwel vierkante plattegrond, ontworpen door P.W. Munze.en H. de Baan. Een ijzer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Lilly in 's Gravenhage

Foto's (1)