Villa in chaletstijl, op L-vormige plattegrond in 's Gravenhage

Van Stolkweg 30
2585JR 's Gravenhage

Architect: I.F. Boers Boers, I. I.F. Boers

Beschrijving van Villa in chaletstijl, op L-vormige plattegrond

Inleiding. Villa in chaletstijl, gebouwd in l882 naar ontwerp van I.F. Boers, op L-vormige plattegrond. Het pand staat vrij en is door een tuin omgeven. De tuin wordt aan de straatzijde afgesloten door een gietijzeren tuinhek op gemetselde voet. Omschrijving. Villa bestaande uit parterre en hoge verdieping, twee vensterassen breed, waarvan de rechter terugspringt en een plat dak bezit. Het linker gedeelte wordt gedekt door een zadeldak met leien en zink, een geschulpte gootlijst en aan de voorzijde een chaletvormig overstek met windveer, korbelen en rijk snijwerk. De ingang bevindt zich in een uitbouw onder een lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel en bevat de voordeur en glas-in-lood uit de jaren twintig. Het pand bezit aan voor- en achtergevel houten serres met balkons, voorzien van gietijzeren balusterhekken. Tegen de voorgevel van de linker travee bevindt zich een houten balkon met houten balustrade, op voluutconsoles. De gevels worden verlevendigd door gepleisterde banden en blokken. Onder de windveer van de voorgevel is een cartouche in neorenaissance-omlijsting aangebracht. De vensters bezitten stolpramen van hout. In de linker zijgevel zijn in de parterre getoogde vensters, de verdieping bevat slechts een oculus. Waardering. Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van chaletstijl. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)