Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Margaretha in 's Gravenhage

Woonhuis

Van Stolkweg 24
2585JR 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1881-82 1881 1881-82
Architect: W.B. van Liefland Liefland, van, Wilhelmus W.B. van Liefland


Beschrijving van Villa Margaretha

Inleiding. Villa in eclectische stijl, gebouwd in l88l-l882 naar ontwerp van W.B. van Liefland. Het op een L-vormige plattegrond opgetrokken pand is omgeven door een tuin. Omschrijving. De vrijstaande villa bestaat uit een parterre, een hoge verdieping en een kapverdieping in het samengestelde mansardedak, dat met leien is gedekt. De gevels vertonen een beschilderde en, aan de voorzijde gebosseerde bepleistering. Het linker gedeelte, ter breedte van twee vensterassen, springt naar voren; het terugliggende rechter deel, een travee breed, is op de begane grond naar voren uitgebouwd en wordt gedekt door een hoog tentdak. De voordeur met panelen en siertraliewerk bevindt zich in een uitbouw tegen de rechter zijgevel. Tegen de voorgevel van het linker gedeelte bevindt zich een uit 1911 daterende driezijdig uitgebouwde, houten veranda met houten balustrades en balkon. Tegen de linker zijgevel een moderne, lage uitbouw. Het linker deel van de voorgevel vertoont tegen de verdieping vlakke pilasters waarboven de kroonlijst van het hoofdgestel is gekornist. De verdieping bezit rondboogvensters met geprofileerde houten omlijstingen op imposten en met maskersluitstenen. De vensters in de terugliggende travee zijn driedelig uitgevoerd; om de hoek in de zijgevel een verdiepingsvenster als in de voorgevel van het linker deel. In de kap van het linker deel is een dakkapel met twee rondboogvensters en een gebogen fronton; voor het tentdak van het teruggelegen rechter deel van de voorgevel staat een opzetstuk met blinde oculus en gebogen fronton. Waardering. Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452766
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Margaretha in 's Gravenhage

Villa Germania

Van Stolkweg 22
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande eclectische villa uit 1882-1883 op vrijwel vierkante plattegrond, ontworpen door P.W. Munze.en H. de Baan. Een ijzer..

Villa in chaletstijl, op L-vormige plattegrond

Van Stolkweg 30
's Gravenhage
Inleiding. Villa in chaletstijl, gebouwd in l882 naar ontwerp van I.F. Boers, op L-vormige plattegrond. Het pand staat vrij en is door een ..

Villa Austria

Van Stolkweg 29A
's Gravenhage
Inleiding. Villa uit 1902 op samengestelde plattegrond in chaletstijl met onder meer motieven uit de neo-renaissance en de Art Nouveau. Het..

Villa Orania

Parkweg 46
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven VILLA genaamd Orania in overgangsarchitectuur uit 1903-1904 op samengestelde plattegrond ontwo..

Villa Olanda

Van Stolkweg 23
's Gravenhage
Inleiding. Villa met het karakter van een landhuis, waarvan de bouw begon in l886 naar het ontwerp van de architect A. van Ameyden van der ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)