Villa Germania in 's Gravenhage

Van Stolkweg 22
2585JR 's Gravenhage

Architect: P.W. Munze H. de Baan Munze, P. P.W. Munze H. de Baan

Beschrijving van Villa Germania

Inleiding. Vrijstaande eclectische villa uit 1882-1883 op vrijwel vierkante plattegrond, ontworpen door P.W. Munze.en H. de Baan. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing met de straat. Bij een verbouwing in 1922 werd de oorspronkelijke afgeschuinde hoek van de veranda rechtgetrokken. Omschrijving. Villa bestaande uit parterre en verdieping onder een met shingles gedekte mansardekap. De bakstenen gevels zijn voorzien van een geblokte bepleistering. De gevel aan de straatzijde is met de afgeschuinde zijde aan de linkerkant meegerekend vijf vensterassen breed. In de middelste travee is de ingang; dit is een dubbele houten paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht. Zijdelings ervan zijn houten openslaande deuren met glas-in-lood bovenlichten. De geprofileerde kozijnen op de verdieping worden beƫindigd door hoofdgestellen. De openslaande deuren hebben ook hier glas-in-lood bovenlichten. In de afgeschuinde zijde is een houten T-venster met glas-in-lood bovenlicht. Boven de as van de hoofdingang is een dakkapel met fronton met aan weerskanten opengewerkte voluten. Zijdelings ervan twee oeil-de-boeufs. Over de volle breedte van de voorgevel en de afgeschuinde linker hoektravee is een warande met hardstenen geprofileerde plint en een houten balustrade. Ter hoogte van de verdieping is een doorlopend terras, gedragen door houten pilaren. De balustrade van dit terras heeft dezelfde vormgeving als die van de warande. De ingang is te bereiken via het bordes met hardstenen trap. Waardering. Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)