Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Germania in 's Gravenhage

Woonhuis

Van Stolkweg 22
2585JR 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1882-83 1882 1882-83
Architect: P.W. Munze H. de Baan Munze, P. P.W. Munze H. de Baan


Beschrijving van Villa Germania

Inleiding. Vrijstaande eclectische villa uit 1882-1883 op vrijwel vierkante plattegrond, ontworpen door P.W. Munze.en H. de Baan. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing met de straat. Bij een verbouwing in 1922 werd de oorspronkelijke afgeschuinde hoek van de veranda rechtgetrokken. Omschrijving. Villa bestaande uit parterre en verdieping onder een met shingles gedekte mansardekap. De bakstenen gevels zijn voorzien van een geblokte bepleistering. De gevel aan de straatzijde is met de afgeschuinde zijde aan de linkerkant meegerekend vijf vensterassen breed. In de middelste travee is de ingang; dit is een dubbele houten paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht. Zijdelings ervan zijn houten openslaande deuren met glas-in-lood bovenlichten. De geprofileerde kozijnen op de verdieping worden beƫindigd door hoofdgestellen. De openslaande deuren hebben ook hier glas-in-lood bovenlichten. In de afgeschuinde zijde is een houten T-venster met glas-in-lood bovenlicht. Boven de as van de hoofdingang is een dakkapel met fronton met aan weerskanten opengewerkte voluten. Zijdelings ervan twee oeil-de-boeufs. Over de volle breedte van de voorgevel en de afgeschuinde linker hoektravee is een warande met hardstenen geprofileerde plint en een houten balustrade. Ter hoogte van de verdieping is een doorlopend terras, gedragen door houten pilaren. De balustrade van dit terras heeft dezelfde vormgeving als die van de warande. De ingang is te bereiken via het bordes met hardstenen trap. Waardering. Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452764
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Germania in 's Gravenhage

Villa Margaretha

Van Stolkweg 24
's Gravenhage
Inleiding. Villa in eclectische stijl, gebouwd in l88l-l882 naar ontwerp van W.B. van Liefland. Het op een L-vormige plattegrond opgetrokke..

Villa Austria

Van Stolkweg 29A
's Gravenhage
Inleiding. Villa uit 1902 op samengestelde plattegrond in chaletstijl met onder meer motieven uit de neo-renaissance en de Art Nouveau. Het..

Villa in chaletstijl, op L-vormige plattegrond

Van Stolkweg 30
's Gravenhage
Inleiding. Villa in chaletstijl, gebouwd in l882 naar ontwerp van I.F. Boers, op L-vormige plattegrond. Het pand staat vrij en is door een ..

Villa Orania

Parkweg 46
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven VILLA genaamd Orania in overgangsarchitectuur uit 1903-1904 op samengestelde plattegrond ontwo..

Villa Olanda

Van Stolkweg 23
's Gravenhage
Inleiding. Villa met het karakter van een landhuis, waarvan de bouw begon in l886 naar het ontwerp van de architect A. van Ameyden van der ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)