Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Nieuw Rijswijk in 's Gravenhage

Woonhuis

Van Stolkweg 7
2585JL 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1881-82 1881 1881-82
Architect: W. Lamkamp; H. de Baan Lamkamp, W W. Lamkamp; H. de Baan


Beschrijving van Villa Nieuw Rijswijk

Inleiding. Vrijstaande villa uit 1881-1882 in neo-renaissance ontworpen door W. Lamkamp en H. de Baan. Een authentiek ijzeren tuinhek vormt de begrenzing met de straat. Omschrijving. Villa bestaande uit souterrain, parterre en verdieping onder een met leien gedekte mansardekap. De in schoon metselwerk uitgevoerde gevels worden verlevendigd door witgepleisterde horizontale banden. De drie vensterassen brede voorgevel is symmetrisch van opzet met een vooruitspringende middenpartij. Boven het drielichtvenster van de parterre in de middenrisaliet is een brede gevelsteen, waarop de naam van de villa is vermeld. De twee rondboogvensters op de verdieping zijn door middel van een kolom met ionisch kapiteel gekoppeld. Boven deze vensters is in het hellend dakvlak een dakkapel met fronton. Voor het terugliggende linkerdeel van de gevel is een open houten veranda met korbelen. Aan de linkerzijde een breed glas-in-lood venster. Boven de veranda is een balkon met houten balustrade. Voor het terugspringende rechterdeel van de voorgevel is een in 1915 dichtgezette veranda met daarboven een balkon met houten balustrade. Waardering. Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van neo-renaissance architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452763
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Nieuw Rijswijk in 's Gravenhage

Villa Emma

Van Stolkweg 7A
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa "Emma" uit 1886 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr..

Villa Louise

Van Stolkweg 5
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1879 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr.. De tu..

Villa Frisia

Van Stolkweg 13
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa in eclectische stijl, genaamd 'Frisia', in 1881-1882 ontworpen door architect J. de Regt. Het pand was van 188..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 12
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in neo..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 14
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in ne..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)