Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Louise in 's Gravenhage

Woonhuis

Van Stolkweg 5
2585JL 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1879 1879 1879
Architect: H. Wesstra jr. Wesstra, Herman H. Wesstra jr.


Beschrijving van Villa Louise

Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1879 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr.. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren tuinhek. Omschrijving. Pand bestaande uit een twee bouwlagen tellende voorvleugel, een achtervleugel haaks daarop, eveneens twee bouwlagen, beide onder flauw hellende met zink gedekte zadeldaken en een drie bouwlagen hoog torenvormig hoekpaviljoen onder een flauwe hellend zinken zadeldak. De bakstenen gevels zijn witgepleisterd en worden verlevendigd door geblokte hoeklisenen, friezen met tegelwerk en houtwerk onder de kapverdieping. De voorvleugel heeft een tympaanachtige gevelbeeindiging waarin het hoofdgestel van de balkondeur en een opzetstuk met voluten en lofwerk is opgenomen. Op de punt en de uiteinden van het dak zijn acroteria geplaatst. Op de beletage is een veranda op slanke houten pijlers die door een houten balustrade verbonden worden. Boven de veranda is een balkon met rijk versierde opengewerkte borstwering en siervazen op de hoeken. De linker zijgevel is twee vensterassen diep. De risalerende linkeras heeft tegen de parterre een driezijdige erkeruitbouw; op deze erker een balkon met houten balustrade. De terugliggende rechter vensteras heeft op de verdieping een blindnis in de vorm van een raamkozijn. Het torenvormig hoekpaviljoen heeft tussen de bouwlagen geprofileerde waterlijsten tegen de gevels en blindnissen. Het dak wordt bekroond door een windwijzer op een met smeedijzer versierde paal. Voor de ingang is een natuurstenen trap met met ijzeren sierleuningen. Waardering. Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452762
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Louise in 's Gravenhage

Villa Nieuw Rijswijk

Van Stolkweg 7
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1881-1882 in neo-renaissance ontworpen door W. Lamkamp en H. de Baan. Een authentiek ijzeren tuinhek vormt..

Villa Emma

Van Stolkweg 7A
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa "Emma" uit 1886 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van H. Wesstra jr..

Villa Frisia

Van Stolkweg 13
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa in eclectische stijl, genaamd 'Frisia', in 1881-1882 ontworpen door architect J. de Regt. Het pand was van 188..

Villa Collinetto

Hogeweg 2
's Gravenhage
Inleiding. Helft van een rug-aan-rug gebouwde dubbele villa uit 1893 in neo-renaissance, ontworpen door P.F.W. Mouton. De villa wordt omgev..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 5
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin word..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)