Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek in 's Gravenhage

Woonhuis

Parkweg 14
2585JK 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1893 1893 1893
Architect: G.J. Kurvers Kurvers, G G.J. Kurvers


Beschrijving van Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in neo-renaissance naar ontwerp van G.J. Kurvers. Het oorspronkelijke tuinhek op gemetselde voet is ten dele bewaard. Omschrijving. Herenhuis bestaande uit twee bouwlagen onder een met shingles gedekt afgeknot schilddak. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en worden verlevendigd door gepleisterde horizontale banden, blokken in de ontlastingsbogen en gepleisterde ornamentiek. De gevel aan de Parkweg heeft een breedte van twee vensterassen waarvan de linker risalerend is uitgevoerd. De risaliet heeft op de begane grond een houten rechthoekige serre met stenen borstwering en een dubbele deur geflankeerd door twee ramen met bovenlichten voorzien van getoogde roeden. Op de eerste verdieping een balkon met houten ballustrade. Boven de openslaande deur van het balkon wordt de dakgootlijst doorbroken door een gemetselde dakkapel met hardstenen voluten en geprofileerd hoofdgestel. De teruggelegen rechter as van de voorgevel heeft op de begane grond een open portiek met twee geblokte zuilen. Hier is tevens de ingang. Boven de ingangspartij is een schuifvenster. In de kapverdieping is een kleine dakkapel met tentdak. Waardering. Herenhuis met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van betekenis als representatief voorbeeld van neo-renaissance architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452760
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek in 's Gravenhage

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 12
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in neo..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 7
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin wordt..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 5
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin word..

Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur

Parkweg 16
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1906-1907, gebouwd door architect Joh. Mutters jr. in overgangsarchitectuur. Oorspronkelijk stond op deze ..

Hejmo Nia d.i. Ons Huis

Parkweg 9A
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1907 gebouwd op samengestelde plattegrond ontworpen door A. Broese van Groenou in overgangsarchitectuur. O..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)