Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hejmo Nia d.i. Ons Huis in 's Gravenhage

Woonhuis

Parkweg 9 A
2585JG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1907 1907 1907
Architect: A. Broese van Groenou Broese, Adolf A. Broese van Groenou


Beschrijving van Hejmo Nia d.i. Ons Huis

Inleiding. Vrijstaande villa uit 1907 gebouwd op samengestelde plattegrond ontworpen door A. Broese van Groenou in overgangsarchitectuur. Opdrachtgever was de vader van de architect W. Broese van Groenou, een rijk geworden suikerplanter uit Nederlands-Indie. De villa is omgeven door een tuin en wordt begrensd door een smeedijzeren hek op gemetselde voet. Omschrijving. De villa bestaat uit souterrain, beletage en verdieping onder een samenstel van zadel-, schild, en tentdaken die met pannen gedekt zijn. De in- en uitspringende gevelvlakken zijn in baksteen opgetrokken met toepassing van natuursteen bij de ingang en lateien boven de vensters. Hierin zijn de invloeden van de stijl van Berlage te herkennen. Het pand wordt bekroond door een vierkante lantaren voorzien van twaalf houten rondboogvensters. De linkerzijde van de gevel aan de Hogeweg heeft een souterrain met drie openslaande vensters. Op de beletage een houten erker. Op de verdieping boven de erker is een loggia met houten balustrade. Het balkon is via twee grote openslaande deuren toegankelijk. In de kapverdieping twee houten zesruitsvensters. Het rechter deel van deze gevel heeft een souterrain met twee vensters. Op de beletage en de eerste verdieping zijn kruisvensters. Tussen de twee bouwlagen in een epitaaf met het opschrift "Hejmo Nia". In het hellend dakvlak zijn twee dakkapellen. De ingangspartij omvat een deur in een getoogde omlijsting, waarin opgenomen een gebrandschilderd glas-in-lood met voorstelling van Wajangpoppen en als sluitsteen een gevleugelde karbouwenkop. Hierboven een reliëf, waarop een transport van suikerriet op door karbouwen getrokken wagens is afgebeeld. Deze sculpturen zijn vervaardigd door F. V. Broese van Groenou. Inwendig vormt een centrale hal het middelpunt waar omheen vertrekken gegroepeerd zijn. Aan de buitenzijde is de centrale hal met trappehuis waarneembaar door de lantaarn op het dak. Het interieur is gaaf bewaard en omvat onder meerkamers met betimmeringen, stucplafonds, tegels en glas-in-lood uit de bouwtijd. Waardering. Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden rond de eeuwwisseling in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van betekenis als waardevol voorbeeld van overgangsarchitectuur waarbij Berlagiaanse invloeden duidelijk naar voren komen. Hoofdvorm, detaillering van het ex- en interieur en het toegepaste materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452758
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hejmo Nia d.i. Ons Huis in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in overgangsarchitectuur

Parkweg 16
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1906-1907, gebouwd door architect Joh. Mutters jr. in overgangsarchitectuur. Oorspronkelijk stond op deze ..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 12
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in neo..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 14
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in ne..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 7
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin wordt..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 5
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin word..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)