Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek in 's Gravenhage

Woonhuis

Parkweg 7
2585JG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1889 1889 1889
Architect: P.J.W. Andreoli Andreoli, P. P.J.W. Andreoli


Beschrijving van Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek op gemetselde voet. Het herenhuis op samengestelde plattegrond in chaletarchitectuur is ontworpen door de architect P.J.W. Andreoli. Omschrijving. Het herenhuis bestaat uit parterre en verdieping onder een met leien gedekte samengestelde kap. De bakstenen gevel aan de Parkweg met hardstenen plint heeft gepleisterde sierbanden. De hoektravee is risalerend uitgevoerd en wordt beëindigd door een puntgevel met versierde windveer tegen het uitstekende chaletvormig beëindigende dak. Op de eerste een tweede verdieping zijn balkons met houten balustraden. Naar binnendraaiende deuren bieden toegang tot de balkons. Het teruggelegen deel van de voorgevel heeft op de begane grond een dichtgezet overdekt terras en op de eerste verdieping een overdekt balkon. In het dak is een dakkappel met overstekende kleine kap, beëindigd met een piron. Tegen de gepleisterde linker zijgevel is een ingangsportaal met glas-in-lood ramen, waarboven een houten erker afgesloten door een puntgevel. De houten dakranden gedragen door korbelen steken over en zijn van rijk houtsnijwerk voorzien. Het bordes tegen de achtergevel is recentelijk aangebracht. Waardering. Herenhuis met tuinhek van cultuurhistorisch waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van betekenis als waardevol voorbeeld van een op de chaletstijl geinspireerd herenhuis. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452757
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek in 's Gravenhage

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 5
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin word..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 12
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in neo..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 14
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in ne..

Hejmo Nia d.i. Ons Huis

Parkweg 9A
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1907 gebouwd op samengestelde plattegrond ontworpen door A. Broese van Groenou in overgangsarchitectuur. O..

Villa Collinetto

Hogeweg 2
's Gravenhage
Inleiding. Helft van een rug-aan-rug gebouwde dubbele villa uit 1893 in neo-renaissance, ontworpen door P.F.W. Mouton. De villa wordt omgev..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek in 's Gravenhage

Foto's (1)