Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek in 's Gravenhage

Woonhuis

Parkweg 5
2585JG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1889 1889 1889
Architect: P.J.W. Andreoli Andreoli, P. P.J.W. Andreoli


Beschrijving van Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren hek op gemetselde voet. Het herenhuis op samengestelde plattegrond in chaletarchitectuur is ontworpen door architect P.J.W. Andreoli. Omschrijving. Het herenhuis bestaat uit parterre en verdieping onder een met shingles gedekte samengestelde kap. De bakstenen gevel aan de Parkweg met hardstenen plint heeft gepleisterde sierbanden. De hoektravee is risalerend uitgevoerd en wordt beëindigd door een puntgevel met een versierde windveer tegen het uitstekende chaletvormig beëindigende dak. Op de eerste een tweede verdieping zijn balkons met houten balustraden. Naar binnen draaiende deuren bieden toegang tot de balkons. Het teruggelegen linker deel van de gevel heeft op de begane grond een overdekt terras en op de eerste verdieping een overdekt balkon. In het dak is een dakkappel met overstekende kleine kap, beëindigd met een piron. Tegen de gepleisterde korte gevel aan de rechterkant is een open ingangsportaal, waarboven een houten erker afgesloten door een puntgevel. De houten dakranden gedragen door korbelen steken over en zijn van rijk houtsnijwerk voorzien. Waardering. Herenhuis met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van betekenis als waardevol voorbeeld van een op de chaletstijl geinspireerd herenhuis. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452756
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek in 's Gravenhage

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 7
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin wordt..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 12
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in neo..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 14
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in ne..

Villa Collinetto

Hogeweg 2
's Gravenhage
Inleiding. Helft van een rug-aan-rug gebouwde dubbele villa uit 1893 in neo-renaissance, ontworpen door P.F.W. Mouton. De villa wordt omgev..

Hejmo Nia d.i. Ons Huis

Parkweg 9A
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1907 gebouwd op samengestelde plattegrond ontworpen door A. Broese van Groenou in overgangsarchitectuur. O..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)