Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Sandhaghe in 's Gravenhage

Woonhuis

Hogeweg 18
2585JD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1907 1907 1907
Architect: L.J. Falkenburg Falkenburg, Leo L.J. Falkenburg

(1 recensie)

Beschrijving van Villa Sandhaghe

Inleiding. Vrijstaande VILLA uit 1907 omgeven door een tuin en begrensd met de straat door een smeedijzeren hekwerk op een natuurstenen sokkel. Het is gebouwd door architect L.J. Falkenburg in 1907 in opdracht van Gustav H. Muller. De vormgeving van villa Sandhage is die van de "Um 1800-Bewegung", de op de 18e-eeuwse Lodewijkstijlen teruggrijpende, conservatieve bouwtrant die in de periode rond 1910 opgang maakte. Het pand is gelegen op het hoogste punt van het glooiende terrein van het Van Stolkpark. NB. De moderne uitbreidingen uit 1972 van het architectenbureau L. de Jonge tegen de rechterzijde van de villa zijn van bescherming uitgesloten. Omschrijving. Villa bestaande uit souterrain, beletage en verdieping onder een met leien gedekte mansardedak, voorzien van versierde oeil-de-boeufs en hoeksiervazen in Lodewijk XVI-stijl. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en met natuursteen bekleed. De voor- en zijgevels bezitten brede middenrisalieten; de achtergevel hoekrisalieten. De vensters zijn van hout en hebben een tienruitsverdeling aan de Hogeweg en een achttienruitsverdeling aan de achtergevel. De vensters van de linker zijgevel hebben glas-in-lood ramen. De gevel aan de Hogeweg is vijf vensterassen breed. De middenrisaliet heeft op de beletage een opengewerkte portiek met zes Ionische zuilen. De portiek is via twee trappen met smeedijzeren leuningen in Lodewijk XIV-stijl te bereiken. De huisdeur is versierd met Lodewijk XVI motieven. Op de verdieping worden de drie vensterassen door pilasters gescheiden. De risaliet eindigt in een tympaan met oculus en daaromheen acanthussculptuur. Voor de vensters op de verdieping zijn lage smeedijzeren hekken; voor die van het souterrain smeedijzeren tralies. De achtergevel is op de beletage zeven vensterassen breed; op de verdieping zes. De twee vensterassen brede eindrisalieten eindigen ter hoogte van de zolderverdieping in balkons. Op de hoeken van de balkons sokkels met vazen in Lodewijk XVI-stijl; tussen de sokkels in smeedijzeren hekken. De balkons zijn elk te bereiken via een naar binnendraaiende deur in een klassieke natuurstenen omlijsting van twee pilasters met tympaanbeeindiging.Tussen de hoekrisalieten is op de beletage een veranda met drie openslaande houten deuren met rondboogvormige bovenlichten. Boven de veranda is een balkon met natuurstenen balustrade waarop siervazen. Waardering. Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden vlak na de eeuwwisseling in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van betekenis als een der rijkste voorbeelden van "Um Achtzehnhundert Architektur" in de woningbouw van Nederland. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452755
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Villa Sandhaghe
4
Recensie door: ()
Thans in gebruik als kantoor van De Haagsche Makelaar
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Sandhaghe in 's Gravenhage

Villa Dennenoord

Hogeweg 16
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1891-1892 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van de architect H. ..

Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa gebouwd op samengestelde plattegrond

Hogeweg 8
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1885, gebouwd op samengestelde plattegrond naar ontwerp van de architect..

Hejmo Nia d.i. Ons Huis

Parkweg 9A
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1907 gebouwd op samengestelde plattegrond ontworpen door A. Broese van Groenou in overgangsarchitectuur. O..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 7
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin wordt..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 5
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin word..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Sandhaghe in 's Gravenhage

Foto's (3)