Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Dennenoord in 's Gravenhage

Woonhuis

Hogeweg 16
2585JD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1891-92 1891 1891-92
Architect: H. van Jaarsveld Jaarsveld, van, H H. van Jaarsveld


Beschrijving van Villa Dennenoord

Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1891-1892 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van de architect H. van Jaarsveld. Een grote voortuin met ijzeren hek op gemetselde voet vormt de begrenzing met de straat. De villa vroeger Dennenoord genaamd, is gebouwd in opdracht van W.J.H. Furnee, bankier van koning Willem III. In 1923 was het eigendom van R. Brenninkmeyer. NB. De bescherming is gericht op bescherming van het in- en uitwendige van het oorspronkelijke deel van het huis. De latere aanbouwen aan de achterzijde zijn van bescherming uitgesloten. Omschrijving. Het pand telt twee bouwlagen onder een met leien en zink gedekte mansardekap. Aan de achterzijde is een souterrain. De bakstenen gevels zijn voorzien van een bepleistering; op de begane grond gebosseerd; op de verdieping met sierbanden. De linkerhelft van de villa is aan de voorzijde driezijdig uitgebouwd met drie vensterassen als hoekpaviljoen en heeft tegen de parterre een gietijzeren veranda met rijk ornament, waarop een balkon met gietijzeren ballustrade. Het rechterdeel van de voorzijde is een vensteras breed. In het dak zijn dakkapellen met frontons en voluten. In de vensterassen van het hoekpaviljoen zijn houten openslaande deuren; in de linkeras grote glas-in-lood ramen. De vensters in de verdieping dragen kroonlijsten op consoles. De houten gecorniste kroonlijst die de gevel beƫindigd wordt door voluutconsoles gedragen. In 1928 vond aan de achterzijde een verbouwing plaats waarbij de serre werd gewijzigd in een gemetselde wand met raamkozijnen. In de jaren zeventig en tachtig zijn aan de achterzijde uitbreidingen en verbouwingen uitgevoerd. Het interieur bezit onder meer kamers met stucplafonds, schoorsteenmantels en betimmeringen uit de bouwtijd. Waardering. Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452754
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Dennenoord in 's Gravenhage

Villa Sandhaghe

Hogeweg 18
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande VILLA uit 1907 omgeven door een tuin en begrensd met de straat door een smeedijzeren hekwerk op een natuurstenen sok..

Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa gebouwd op samengestelde plattegrond

Hogeweg 8
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1885, gebouwd op samengestelde plattegrond naar ontwerp van de architect..

Hejmo Nia d.i. Ons Huis

Parkweg 9A
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1907 gebouwd op samengestelde plattegrond ontworpen door A. Broese van Groenou in overgangsarchitectuur. O..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 7
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin wordt..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 5
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin word..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Dennenoord in 's Gravenhage

Foto's (2)