Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa gebouwd op samengestelde plattegrond in 's Gravenhage

Woonhuis

Hogeweg 8
2585JD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885 1885 1885
Architect: J.C. Mallee Mallee, J J.C. Mallee


Beschrijving van Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa gebouwd op samengestelde plattegrond

Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1885, gebouwd op samengestelde plattegrond naar ontwerp van de architect J.C. Mallee. Een ijzeren tuinhek op gemetselde voet vormt de begrenzing met de straat. Het pand is in 1992 gerenoveerd. Omschrijving. Het pand bestaat uit souterrain en twee bouwlagen onder een met shingles gedekte mansardekap. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en wit gepleisterd met geblokte hoeklisenen. De houten dakgootlijst is gecornist en bezit guttae. De gevel aan de Hogeweg is drie vensterassen breed waarvan de linker twee risalerend zijn uitgevoerd. De risaliet heeft op de begane grond een gepleisterde, rechthoekige erker met twee houten openslaande deuren. Op de eerste verdieping zijn twee houten T-vensters. De dakkapel heeft een tympaan, twee houten vleugelstukken en openslaande ramen. De terugliggende rechter vensteras heeft op de begane grond een voordeur met panelen en siertraliewerk uit circa 1900. Boven de ingang is een smeedijzeren Art Nouveau afdak. De dakkapel met openslaande ramen heeft twee houten vleugelstukken en een tympaan als beƫindiging. Aan de achterzijde is in het hellende terrein een souterrain opgenomen. Tegen de achtergevel is een veranda met glazen dak, dakterras en balkon. Tegen de rechter zijgevel is ter hoogte van de verdieping een erker. Waardering. Villa met tuinhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452753
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa gebouwd op samengestelde plattegrond in 's Gravenhage

Villa Collinetto

Hogeweg 2
's Gravenhage
Inleiding. Helft van een rug-aan-rug gebouwde dubbele villa uit 1893 in neo-renaissance, ontworpen door P.F.W. Mouton. De villa wordt omgev..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 5
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin word..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 7
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin wordt..

Villa Dennenoord

Hogeweg 16
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1891-1892 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van de architect H. ..

Hejmo Nia d.i. Ons Huis

Parkweg 9A
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande villa uit 1907 gebouwd op samengestelde plattegrond ontworpen door A. Broese van Groenou in overgangsarchitectuur. O..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)