Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Collinetto in 's Gravenhage

Woonhuis

Hogeweg 2
2585JD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1893 1893 1893
Architect: P.F.W. Mouton Mouton, P P.F.W. Mouton


Beschrijving van Villa Collinetto

Inleiding. Helft van een rug-aan-rug gebouwde dubbele villa uit 1893 in neo-renaissance, ontworpen door P.F.W. Mouton. De villa wordt omgeven door een tuin. Een nieuw tuinhek op gemetselde voet vormt de begrenzing met de straat. Omschrijving. Villa bestaande uit twee bouwlagen onder een met shingles gedekt afgeknot schilddak. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en vertonen de voor neo-renaissance kenmerkende horizontale gepleisterde banden, negblokken, zware dakgootklossen, pinakels, diamantkoppen en voluten. De vensters hebben houten kozijnen. De gevel aan de Hogeweg heeft een vooruitspringende middenpartij met rijk gedecoreerde puntgevel. In het boogveld van het middenvenster op de verdieping is geschilderd lofwerk aangebracht met de naam van de villa. Links van de risaliet is een houten serre waarboven een balustrade met gesneden balusters. Tegen de rechtergevel is een uitspringende travee met ingangspartij. Waardering. Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van neo-renaissance. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452752
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Collinetto in 's Gravenhage

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 5
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin word..

Herenhuis in chaletarchitectuur met tuinhek

Parkweg 7
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1889 bestaande uit twee symmetrische herenhuizen omgeven door een tuin. De tuin wordt..

Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa gebouwd op samengestelde plattegrond

Hogeweg 8
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven eclectische villa uit 1885, gebouwd op samengestelde plattegrond naar ontwerp van de architect..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 12
's Gravenhage
Inleiding. Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in neo..

Herenhuis in neo-renaissance stijl met tuinhek

Parkweg 14
's Gravenhage
Inleiding. Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1893, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen op samengestelde plattegrond in ne..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)