Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond in overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Weense Sezession ontleende motieven. Het winkel-woonhuis is opgenomen in een gesloten gevelrij in 's Gravenhage

Woonhuis

Keizerstraat 213
2584BE 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1903 1903 1903
Architect: C.J.M. van Duijne Duijne, van, Cornelis C.J.M. van Duijne


Beschrijving van Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond in overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Weense Sezession ontleende motieven. Het winkel-woonhuis is opgenomen in een gesloten gevelrij

Inleiding. Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond uit 1903 naar ontwerp van C.J.M. van Duijne in overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Weense Sezession ontleende motieven. Het winkel-woonhuis is opgenomen in een gesloten gevelrij. Omschrijving. Winkel-woonhuis bestaande uit parterre, verdieping en zolderverdieping onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. De zolderverdieping is aan de achterzijde tot een volledige verdieping opgetrokken. De voorgevel is drie vensterassen breed. Op de begane grond is in de linker travee de ingang naar de woning, rechts daarvan resp. een winkelpui met de winkelingang. Op de eerste verdieping in de middelste travee een halfronde glazen erker met met houten kozijnen, rustend op een smeedijzeren puibalk en voorzien van een smeedijzeren raamhek uitgevoerd met geometrische Sezessionvormen. Zijdelings van de erker twee houten schuifvensters. De bovenlichten van de schuifvensters zijn iets getoogd. Op de zolderverdieping een loggia met smeedijzeren balustrade in Sezessionvormen. De middenas en de flankerende dakkapellen met schuifvensters dragen hardstenen bekroningen met onder andere gebeeldhouwde frontons. Een historiserend detail vormen de hardstenen balustrades met aan het Romaans ontleende zuiltjes aan weerszijden van de loggia. De gevel is opgetrokken uit witte verblendsteen en met hardstenen onderdelen en enkele tegeltableaus versierd. De winkelpui is in rood gepolijst graniet en hardsteen uitgevoerd evenals de decoratieve omlijstingen van de vensters en de deuren. De vensters liggen verdiept in de gevel. In de rechterpenant van de gevel is de naam van de architect aangebracht. Waardering. Winkel-woonhuis van architectuurhistorisch belang als een representatief voorbeeld van overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Jugendstil en de Wiener Sezession ontleende elementen. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452751
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond in overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Weense Sezession ontleende motieven. Het winkel-woonhuis is opgenomen in een gesloten gevelrij in 's Gravenhage

Ambachtsschool

Zwaardstraat 14
's Gravenhage
Inleiding. Vrijgelegen voormalige Derde Ambachtsschool, ontworpen door J. Duiker in 1930-1931 op een complexe plattegrond naar de ideeen va..

Begraafplaats Ter Navolging

Prins Willemstraat 43
's Gravenhage
Begraafplaats "Ter Navolging", gesticht in 1779, van algemeen belang uit een oogpunt van oudheidkundige en historische waarde.

Bouwblok bestaande uit brandweerkazerne annex politiebureau

Schipperplein 2
's Gravenhage
Inleiding. Bouwblok bestaande uit brandweerkazerne annex politiebureau, daterend uit 1905-1909, gebouwd op complexe plattegrond door A.A. S..

Oude Kerk

Keizerstraat 8
's Gravenhage
NED. HERV. KERK uit de tweede helft van de 15e eeuw, toren in de 16e eeuw aangebouwd, inwendig zijn vooral de preekstoel en het koorhek van ..

Antonius Abtkerk

Scheveningseweg 235
's Gravenhage
Inleiding. Heilige Antonius Abt parochiekerk, gebouwd in 1925-1927 naar ontwerp van J.Th.J. Cuypers en P. Cuypers op rechthoekige plattegro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond in overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Weense Sezession ontleende motieven. Het winkel-woonhuis is opgenomen in een gesloten gevelrij in 's Gravenhage

Foto's (1)