Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrij gesitueerd pension in 's Gravenhage

Woonhuis

Seinpostduin 22
2586EG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Vrij gesitueerd pension

Inleiding. Vrij gesitueerd pension uit circa 1885 op rechthoekige plattegrond, gebouwd in neo-renaissance met kenmerken van de chaletstijl. Aan de straatzijde begrenst een moderne bakstenen tuinmuur het perceel. Omschrijving. Het acht traveeën brede pension telt twee bouwlagen en heeft een zolderverdieping in een met shingles gedekt afgeknot schilddak. In de kap zijn drie dakkapellen met frontonbekroningen. De gevels zijn in schoon metselwerk opgetrokken met gepleisterde sierbanden en worden afgesloten door een geprofileerde gecorniste houten kroonlijst. Aan de voorzijde is het linker deel driezijdig naar voren uitgebouwd. Over de volle breedte van de voorgevel is op de parterre en de eerste verdieping een open houten veranda in de trant van de chaletstijl. De dragers van de veranda's zijn houten pijlertjes. De lijsten van beide veranda's zijn versierd met rijk gesneden ornamenten. De borstwering van de veranda op de eerste verdieping is van hout en opengewerkt. Waardering. Pand van cultuurhistorische en typologische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een op een duin gesitueerd pension van rond de eeuwwisseling in de badplaats Scheveningen. Tevens van architectuurhistorisch belang als goed voorbeeld van neo-renaissance architectuur met kenmerken uit de chaletstijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452749
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrij gesitueerd pension in 's Gravenhage

Vrijstaand pension-woonhuis annex café-restaurant

Badhuiskade 1
's Gravenhage
Inleiding. Aan drie zijden vrijstaand pension-woonhuis annex cafe-restaurant uit ca. 1890 in neo-renaissancestijl naar ontwerp van J.H. van..

Paviljoen von Wied/Paviljoen De Witte

Pellenaerstraat 4
's Gravenhage
Zgn. Paviljoen von Wied, in 1826-1827 gebouwd door A. Noordendorp in klassieke stijl. De trappartij aan de landzijde wordt geflankeerd door ..

Oude Kerk

Keizerstraat 8
's Gravenhage
NED. HERV. KERK uit de tweede helft van de 15e eeuw, toren in de 16e eeuw aangebouwd, inwendig zijn vooral de preekstoel en het koorhek van ..

Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk

2e Messstraat 108
's Gravenhage
Omschrijving. De kerk van O.L. Vrouw van Lourdes (Tweede Messstraat 108) wordt aan twee zijden omgeven door woonhuizen. Tussen 1912 en 1913..

Berkenbosch Blokstraat: bouwblok

Berkenbosch Blokstraat 3
's Gravenhage
Omschrijving. Onderdeel van een bouwblok uit 1917-1925 aan de Berkenbosch Blokstraat bestaande uit drie woningen (Berkenbosch Blokstraat 3..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrij gesitueerd pension in 's Gravenhage

Foto's (1)