Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok bestaande uit brandweerkazerne annex politiebureau in 's Gravenhage

Gebouw

Schipperplein 2
2584VZ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1905-09 1905 1905-09


Beschrijving van Bouwblok bestaande uit brandweerkazerne annex politiebureau

Inleiding. Bouwblok bestaande uit brandweerkazerne annex politiebureau, daterend uit 1905-1909, gebouwd op complexe plattegrond door A.A. Schadee in overgangsarchitectuur. De brandweerkazerne en het politiebureau bestaan in totaal uit drie vleugels en liggen op een stompe hoek op een punt waar het Schipperplein uitkomt op de Duinstraat. Omschrijving. Brandweerkazerne annex politiebureau bestaande uit drie bouwlagen en zolderverdieping onder een omgaand met pannen gedekt zadeldak vormgegeven in overgangsstijl met motieven uit de neostijlen, Art Nouveau en Berlagiaanse trekken. Het bouwblok is in baksteen opgetrokken met natuurstenen onderdelen op constructief belangrijke plaatsen, zoals vensterlateien, waterlijsten en -spuwers, neg- en hoekblokken, alsmede omlijstingen van dakkapellen en puntgevels. De hoekpartij die het bouwblok accentueert, bevat een dubbele, getoogde inrijpoort, een reeks gekoppelde houten zesruits- rondboogvensters in de eerste en een eveneens gekoppelde serie rechthoekige houten zesruitsvensters onder een doorlopende latei in de tweede verdieping. Een pannen tentdak haaks op het zadeldak bekroont deze hoekpartij. In het midden is een gemetselde dakkapel met een puntgevel en twee houten tweeruitsvensters. De hoekpartij wordt door twee traptorens geflankeerd. Deze zijn tot de zolderverdieping rond; de topgeleding is veelhoekig en heeft als bekroning korte spitsen. Langs de Duinstraat en het Schipperplein sluiten op de hoekpartij twee langgerekte vleugels aan. Deze bezitten varierende hoogten en diverse venstertypen en worden verlevendigd door boven het dak uitrijzende torenvormige bouwelementen, puntgevels en gemetselde dakkapellen. Bij Duinstraat 23-23a bevindt zich een uitkragende gemetselde sierschoorsteen. In de vleugel langs de Duinstraat nr. 21-23 bevinden zich twee ingangen met in hardsteen gedetailleerde omlijstingen. Decoratieve sculptuur is slechts sporadisch aangebracht, onder meer in de vorm van toortsmotieven op de hoeken van de centrale partij en in het torenvormig uitgebouwde middendeel van Duinstraat 23, waar het gemeentewapen prijkt boven het venster van de tweede verdieping. Waardering. Bouwblok architectuurhistorisch van belang als representatief voorbeeld van een gemeentelijk overheidsgebouw in overgangsarchitectuur waarbij motieven uit de neostijlen, de Art Nouveau en van H.P. Berlage toegepast zijn. Typologisch is het bouwblok van betekenis als zeldzaam en goed bewaard voorbeeld van een brandweerkazerne annex politiebureau. Het vertegenwoordigt tevens een ensemblewaarde op een stedebouwkundig belangrijk kruispunt van de Duinstraat en het Schippersplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452748
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok bestaande uit brandweerkazerne annex politiebureau in 's Gravenhage

Ambachtsschool

Zwaardstraat 14
's Gravenhage
Inleiding. Vrijgelegen voormalige Derde Ambachtsschool, ontworpen door J. Duiker in 1930-1931 op een complexe plattegrond naar de ideeen va..

Begraafplaats Ter Navolging

Prins Willemstraat 43
's Gravenhage
Begraafplaats "Ter Navolging", gesticht in 1779, van algemeen belang uit een oogpunt van oudheidkundige en historische waarde.

Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond in overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Weense Sezession ontleende motieven. Het wink ..

Keizerstraat 213
's Gravenhage
Inleiding. Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond uit 1903 naar ontwerp van C.J.M. van Duijne in overgangsarchitectuur met zowel histo..

Woningblok van vier aaneengebouwde herenhuizen

Doornstraat 64
's Gravenhage
Inleiding WONINGBLOK, bestaande uit vier aaneengebouwde herenhuizen, onderdeel uitmakend van het complex "herenhuizen Johan van Oldebarneve..

Hoekwoningen

Johan van Oldenbarneveltlaan 121
's Gravenhage
De hoekwoningen (Johan van Oldebarndeveldtlaan 121 en 123) hebben een voorgevel (Z) ter breedte van vier vensterassen, verdeeld over een ris..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwblok bestaande uit brandweerkazerne annex politiebureau in 's Gravenhage

Foto's (1)