Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand pension-woonhuis annex café-restaurant in 's Gravenhage

Gebouw

Badhuiskade 1
2586EM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1890 1890 1890
Architect: J.H. van der Lubbe Lubbe, van der, J. J.H. van der Lubbe


Beschrijving van Vrijstaand pension-woonhuis annex café-restaurant

Inleiding. Aan drie zijden vrijstaand pension-woonhuis annex cafe-restaurant uit ca. 1890 in neo-renaissancestijl naar ontwerp van J.H. van der Lubbe. In 1900 werd, eveneens naar ontwerp van Van der Lubbe, de voorgevel op de begane grond ingrijpend gewijzigd. In 1906 werd, naar ontwerp van C.J.M. van Duyne, de open veranda op de begane grond vervangen door een dichte serre in verband met de vermoedelijk nieuwe functie van cafe met proeflokaal. Het pand is gelegen op de kop van een bouwblok van de Badhuiskade. Omschrijving. Het pand op L-vormige plattegrond heeft twee bouwlagen en is met een leien mansardedak gedekt. De open veranda's, die oorspronkelijk voor zowel de begane grond als verdieping aanwezig waren en waaraan pensionkamers zijn gesitueerd is typerend voor het bouwen in een badplaats. Op de verdieping is ter linkerzijde deze oorspronkelijke situatie nog intact. De voorgevel is opgetrokken is schoon metselwerk met gepleisterde sierbanden. Oorspronkelijk bestond de indeling op de begane grond uit een linker eindrisaliet en een middenrisaliet waartussen de gevel terugsprong en een serre was gesitueerd. Al in 1900 werd deze serre verwijderd en de gevel tot aan de rooilijn nieuw opgetrokken met drie vensters tussen beide risalieten. Deze verbouwing is eveneens in neo-renaissance uitgevoerd. Rechts van de middenrisaliet is een serre met brede vensters en dubbele paneeldeur in een houten omlijsting. Deze serreruimte dateert van 1906 ter vervanging van de oorspronkelijk open veranda. Voor de bovenlichten met glas-in-lood is een houten lijst van decoratief snijwerk die nog tot de oorspronkelijke opzet behoort. In de ronding van de gevel naar de hoek van de Wassenaarsestraat zijn houten vensters. De deuren in de entrees van de begane grond dateren uit de jaren dertig. De eerste verdieping springt terug en heeft over de linker twee vensterassen openslaande deuren naar de veranda. De veranda is van hout, heeft een open houten balustrade met ijzeren spijlen en wordt gedragen door houten vierkante pijlers; de daklijst heeft rijk houtsnijwerk. Tegen het teruggelegen bredere rechterdeel van de verdieping was van oorsprong eveneens een open veranda in dezelfde vormgeving als ter linkerzijde. In de jaren twintig of dertig is deze dichtgezet. De gevel wordt beëindigd door een gecorniste kroonlijst met zware klossen. In het mansardedak zijn vier houten dakkapellen met voluutvormige zijstukken en gebroken frontons. De vrij gesitueerde linkerzijgevel is gepleisterd. Waardering. Pand van cultuurhistorische en typologische waarde als goed voorbeeld van pensionbouw van rond de eeuwwisseling in de badplaats Scheveningen. Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van neo-renaissance architectuur. Tevens heeft het een belangrijke stedebouwkundige ligging aan de kop van de Badhuiskade. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452747
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand pension-woonhuis annex café-restaurant in 's Gravenhage

Vrij gesitueerd pension

Seinpostduin 22
's Gravenhage
Inleiding. Vrij gesitueerd pension uit circa 1885 op rechthoekige plattegrond, gebouwd in neo-renaissance met kenmerken van de chaletstijl...

Paviljoen von Wied/Paviljoen De Witte

Pellenaerstraat 4
's Gravenhage
Zgn. Paviljoen von Wied, in 1826-1827 gebouwd door A. Noordendorp in klassieke stijl. De trappartij aan de landzijde wordt geflankeerd door ..

Oude Kerk

Keizerstraat 8
's Gravenhage
NED. HERV. KERK uit de tweede helft van de 15e eeuw, toren in de 16e eeuw aangebouwd, inwendig zijn vooral de preekstoel en het koorhek van ..

Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond in overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Weense Sezession ontleende motieven. Het wink ..

Keizerstraat 213
's Gravenhage
Inleiding. Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond uit 1903 naar ontwerp van C.J.M. van Duijne in overgangsarchitectuur met zowel histo..

Neptunusstraat: bouwblok

Neptunusstraat 140
's Gravenhage
Omschrijving. Onderdeel van een bouwblok uit 1917-1925 (Berkenbosch Blokstraat 11 t/m 17, Neptunusstraat 140 t/m 154 en 2e Messstraat 112)..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand pension-woonhuis annex café-restaurant in 's Gravenhage

Foto's (1)