Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwe Badkapel in 's Gravenhage

Kerkelijk Gebouw

Nieuwe Parklaan 90
2587BV 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1916 1916 1916
Architect: W.Ch. Kuijper Kuijper, Willem W.Ch. Kuijper


Beschrijving van Nieuwe Badkapel

Inleiding. Vrijgelegen protestants kerkgebouw uit 1915-1916 naar ontwerp van W.Ch. Kuijpers gebouwd op kruisvormige plattegrond in neo-romaanse stijl met invloeden uit het werk van K.P.C. de Bazel en H.P. Berlage. Omschrijving. De kerk heeft een kruisvormige plattegrond met ondiepe kruisarmen en op het snijpunt van de met leien gedekte zadeldaken een meerhoekig koepeltorentje. Het bouwwerk is in baksteen opgetrokken; natuursteen is onder meer toegepast bij de dragers van de arcaden en de traceringen van de rondboogvensters. De puntgevel aan de Nieuwe Parklaan wordt geflankeerd door twee slanke torens. In de voet van deze torens zijn portieken met rondboogopeningen. Bovenin de torens strak vormgegeven galmgaten. Beide torens worden beëindigd door een achtkantige koepel, geflankeerd door vier eveneens achtkantige kleine koepeltjes. In de rechter toren is onder de nis een klok met tegelwerk en wijzerplaten; de linker toren heeft op dezelfde hoogte tegelwerkdecoraties in een vierkante omkadering. Drie van de vier puntgevels van de kruisarmen bezitten rondboogvensters en gesloten galerijen met arcaden die voorzien zijn van glas. De arcade die aan de Nieuwe Parklaan ligt is geopend. Het grotendeels nog oorspronkelijke interieur wordt overkluisd door grote houten tongewelven, gedragen door hoekpijlers. De wanden zijn lichtgeel gepleisterd met toepassing van schoon metselwerk als afwisseling bij de hoekpijlers. In drie van de vier wanden zijn rondboogvensters met glas-in-lood ramen en houten galerijen op verdiepingsniveau. Aan een zijde is een gemetselde stenen tribune waarop het orgel in houten kas met versieringen uit de bouwtijd. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Voor deze tribune is de preekstoel op zandstenen onderbouw met pijlers, voorzien van gebeeldhouwde kapitelen. Aan weerszijden van de preekstoel in schoon metselwerk uitgevoerde arcaden bestaande uit drie rondbogen. De kerk bezit voorts koperen kronen, versierd in dezelfde stijl als het kerkmeubilair. Waardering. Kerkgebouw met inventaris architectuurhistorisch van belang als representatief en zeldzaam voorbeeld van neo-romaans met invloeden van De Bazel en Berlage. Typologisch is het gebouw van betekenis omdat weinig protestantse kerken uit deze periode in hun oorspronkelijke vorm en inrichting bewaard zijn gebleven. Een toegevoegde waarde is de markante stedebouwkundige situering op de hoek van de Nieuwe Duinweg en de Nieuwe Parklaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452745
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nieuwe Badkapel
De Nieuwe Badkapel vanaf kruising de Nieuwe Duinweg en de Nieuwe Parklaan
De Nieuwe Badkapel vanaf kruising de Nieuwe Duinweg en de Nieuwe Parklaan
Plaats Den Haag
Gebouwd in 1916
Monumentnummer  452745
Architectuur
Architect(en) W.Ch. Kuijper
Interieur
Zitplaatsen 700
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nieuwe Badkapel is een kerk van de Protestantse gemeente te Scheveningen. De Nieuwe Badkapel staat op de hoek van de Nieuwe Duinweg en de Nieuwe Parklaan in Den Haag.

Het gebouw

Nadat de kerk van de hervormde gemeente op het Gevers Deynootplein was afgebroken voor de herinrichting van het plein, kreeg de Scheveningse kerkgemeente van de gemeente Den Haag een stuk grond aan de Nieuwe Parklaan om een nieuwe kerk te bouwen. De Nieuwe Badkapel werd gebouwd in 1916, en is uit baksteen opgetrokken. Aan de voorgevel zijn twee torens met een ronde bovenkant. Het ontwerp van de Scheveningse architect W.Ch. Kuijper is in rationalistische stijl, met invloeden van H.P. Berlage en Jugendstil. De basisvorm is als een Grieks kruis, waarbij de armen gelijke lengte hebben. Het kerkgebouw is aangewezen als Rijksmonument met nummer 452745.

Interieur

Het interieur van de kerk is ruim en licht. De plafonds zijn houten tongewelven, waaraan zeven koperen lampen hangen. De grote rondboogramen hebben een neorenaissance stijl. Vroeger was er een koninklijke loge, maar die stoelen zijn verwijderd en staan nu in het Schevenings Museum. Koningin Wilhelmina kwam hier regelmatig met haar ouders en dochter. De kerkbanken zijn in de jaren 60 vernieuwd en bieden plaats aan 700 personen. In 1989 werden een nieuw avondsmaaltafel, doopvont, lessenaar en stoel voor de predikant ontworpen.

Orgel

De eerste jaren heeft de kerk een noodorgel van de Fa Van Gelder gebruikt. Boven de preekstoel is in 1926 het eigen orgel geplaatst. Een deel van dat orgel is van orgelbouwer P. van Dam & Zn uit Leeuwarden, hij ging echter failliet zodat het orgel afgemaakt werd door de Fa Van Leeuwen. De houten kast is in 1973 gemaakt door van der Zwan, de laatste restauratie werd in 1982 uitgevoerd door Tiggelman.

Restauratie

In 2005 heeft de laatste restauratie plaatsgevonden, maar nu wordt geld verzameld om het dak en de ramen te restaureren. Er worden o.a. concerten in de kerk gegeven. Voorzitter van de Stichting Vrienden van de Oude Kerk en de Nieuwe Badkapel is voormalig burgemeester Havermans.

Trivia

  • Architect Kuijper bouwde hierna de Hervormde Adventskerk in Alphen aan den Rijn. De eerste steen werd gelegd op 11 april 1921, vijftien maanden later werd de kerk ingewijd.

Zie ook

Afbeeldingen

Externe links

Bron

  • Schinkelshoek, J. (tekst), Roon, G. van (foto's) (2008) Zelfs vindt een mus een huis : Nieuwe Badkapel bijna honderd jaar kerk op Scheveningen. Scheveningen: Stichting Vrienden van de Oude Kerk en de Nieuwe Badkapel.

Monumenten in de buurt van Nieuwe Badkapel in 's Gravenhage

Vrijstaande villa in eclectische stijl

Luiksestraat 2
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaande villa uit 1883, deel uitmakend van het Belgisch Park en gebouwd door architect Th. Coppieters in eclectische stijl m..

Villa Blanda

Antwerpsestraat 6
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Blanda, dat het linkerdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bo..

Villa Agata

Antwerpsestraat 10
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Agata, dat het middendeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde bou..

Villa Eletta

Antwerpsestraat 14
's Gravenhage
Inleiding Dubbel herenhuis, in oorsprong genaamd villa Eletta, dat het rechterdeel vormt van het vrijstaande, op een duintop gesitueerde b..

Vrijstaand woonhuis in eclectische stijl

Badhuisweg 104
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand woonhuis uit het vierde kwart van de 19e eeuw, gebouwd in een eclectische stijl met voor de laat 19e-eeuwse badplaats..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuwe Badkapel in 's Gravenhage

Foto's (1)