Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje van Hoogelande in 's Gravenhage

Gebouw

Johannes Camphuijsstraat 61
2593CH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1907 1907 1907
Architect: W.B. van Liefland Liefland, van, Wilhelmus W.B. van Liefland


Beschrijving van Hofje van Hoogelande

Inleiding. In een U-vorm gebouwd hofje uit 1907 met groen binnenterrein, gebouwd in neo-renaissancestijl naar ontwerp van W.B. Liefland. Omschrijving. Het Hofje van Hoogelande was sedert 1676 gevestigd in de Haagse Boekhorststraat en is in 1907 overgebracht naar de Johannes Camphuysstraat. Het U-vormige complex bestaat uit drie vleugels die rondom een tuin gesitueerd zijn. Het heeft twee bouwlagen met een zolderverdieping onder een omgaand zadeldak. De in baksteen met sierbanden en negblokken van gele steen opgetrokken gevels zijn aan de straatzijde en de hofzijde verlevendigd door risalerende trapgevels en hebben houten kruiskozijnen met roedenverdeling. De met pannen gedekte zadeldaken hebben dakkappellen. Aan de Johannes Camphuysstraat is een in natuursteen uitgevoerde risalerende partij met toegangspoort; hierboven een aedicula met zijdelings siervoluten. In de aedicula een Faambeeld uit de 17e eeuw, afkomstig uit het oorspronkelijke hofje aan de Boekhorststraat. Daarboven een natuurstenen banderolle met jaartal. De toegangspoort wordt middels kruisribgewelven overdekt en heeft in de zijwand een hardstenen gedenkplaat die betrekking heeft op de overplaatsing van 1907. De tuin heeft onder meer een pomp uit 1676 met bekronende siervaas en een tuinbank die in 1911 door koningin Emma geschonken is. Boven de ingangspoort bevindt zich de regentenkamer met onder meer negen regentenportretten, een schilderstuk van Van Hoogelande en 17e-eeuws meubilair. Oorspronkelijk bevatte het complex 36 woningen van een kamer met keuken voor oudere dames; na een restauratie is het aantal vergroot en daarmee teruggebracht naar 28. Waardering. Het hofje met tuin, bank en pomp is historisch van belang als voortzetting van een 17e-eeuwse stichting; bovendien bevat het onder meer architectonische en interieuronderdelen uit het 17e-eeuwse hofje. Sociaal- en architectuurhistorisch van betekenis als goed voorbeeld van een neo-renaissance hofje uit het begin van de 20e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452742
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Hofje van Hoogelande in 's Gravenhage

christus triumfatorkerk

juliana van stolberglaan 154
's-gravenhage
Christus Triomfatorkerk met klokkentoren, trappartij en kosterswoning.

Voormalig sportgebouw

Theresiastraat 145
's Gravenhage
Inleiding. Vrijgelegen voormalig sportgebouw van het "Nederlandsch Sportpark" uit 1896-1897 in overgangsarchitectuur op rechthoekige platte..

Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Bezuidenhoutseweg 30
's Gravenhage
Inleiding. Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Landbouw, Nijverheid en Handel, gebouwd op complexe plattegrond door..

ministerie van landbouw

bezuidenhoutseweg 73
's-gravenhage
Departement, bestaande uit gebouw rond drie binnenplaatsen met binnenstraat.

Nieuwe Veenmolen

IJsclubweg 111
's Gravenhage
Nieuwe Veenmolen uit 1654, voorheen watermolen van de Veen- en Binckhorsterpolder.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)