Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in 's Gravenhage

Gebouw

Bezuidenhoutseweg 30
2594AV 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1917 1917 1917

(1 recensie)

Beschrijving van Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Inleiding. Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Landbouw, Nijverheid en Handel, gebouwd op complexe plattegrond door D.E.C. Knuttel in 1917 en geinspireerd op het Hollands Classicisme uit de 17e eeuw. Omschrijving. Het gebouw is in schoon metselwerk opgetrokken met een in rustica uitgevoerde parterre en telt vier bouwlagen onder met leien gedekte schilddaken. De overstekende kroonlijst met zware klossen geeft een duidelijke scheiding tussen gevel en kapverdieping. De opzet van de voorgevel is symmetrisch. De gevelwand telt over alle bouwlagen, de zolderverdieping niet meegerekend, 21 vensterassen. Twee vooruitspringende hoerkrisalieten met drie vensterassen flankeren de vijf vensterassen brede middenrisaliet. In de schilden van de kapverdieping zijn dakkapellen opgenomen. Op elke hoek van een risaliet zijn geblokte lisenen aangebracht; bij de middenrisaliet ook aan weerszijde van de buitenste vensterassen. Het type venster is het houten kruiskozijn m.u.v. die van de dakkappellen. Op de eerste verdieping zijn voor de vensters van de risalieten natuurstenen balustrades aangebracht. De dorpels, de posten, de monelen van de vensters, de hoeklisenen en de bekleding van de gevelwand op de begane grond waarin een rondboog als ingang is opgenomen, zijn in natuursteen uitgevoerd. Op de eerste verdieping, direct boven de ingang, staan op sokkels vier in natuursteen uitgevoerde beelden. Het interieur is monumentaal ingericht en omvat onder meer decoratie's in de stijl van de Um-1800 Bewegung en op het Oosten geinspireerde ornamentiek. Waardering. Het Ministeriegebouw is cultuurhistorisch van waarde als uitdrukking van de landelijke, bestuurlijke ontwikkeling. Architectuurhistorisch is het waardevol als een goed bewaard gebleven voorbeeld van de representatieve overheidsarchitectuur uit deze periode. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452741
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie
5
Recensie door: ()
Het pand is recent gerenoveerd. De renovatie is middels een PPS constructie aan Facilicom gegund die het pand ook 30 jaar gaan exploiteren. Het werk is in opdracht van Breijer Bouw en Installaties uitgevoerd. Het werk is in opdracht van De Rijksgebouwendienst onder uitvoering van Facilicom met KAAN Architecten, Braaksma & Roos architecten uitgevoerd. Het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag stamt uit het begin van de 20e eeuw en is een Rijksmonument, het Ministerie van Economische Zaken was voor de renovatie hier gevestigd. Om een deel van de renovatiewerken te zien kunt u kijken op: https://ramseshertman.nl/portfolio/bezuidenhoutseweg-30-lambrisering-restauratie-historisch-interieur-lambrisering-eiken-betimmering/
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie was een Nederlands ministerie. Het hield zich bezig met alle zaken die te maken hebben met de Nederlandse economie, zoals handel, industrie, communicatie, energievoorziening, ondernemen, innovatie en consumentenzaken zoals product- en voedselveiligheid. Ook landbouw, inclusief het landbouwonderwijs, visserij, natuurbescherming en plattelandsbeleid vielen onder het ministerie.

Bij de start van het ministerie formuleerden de bewindslieden de volgende speerpunten:[1]

  • Een concurrerend ondernemingsklimaat (met name: minder en betere regels);
  • Gericht beleid voor innovatie en ondernemerschap;
  • Extra aandacht voor chemie, voedsel, tuinbouw, water en energie;
  • Versterking koppositie landbouw, tuinbouw en visserij;
  • Ondersteuning ondernemen buiten Nederland;
  • Schone energie, ook als exportproduct;
  • Een realistisch en gedecentraliseerd natuurbeleid.

Het ministerie ontstond op 14 oktober 2010 toen het Ministerie van Economische Zaken samenging met het tweemaal grotere Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Minster werd Maxime Verhagen (CDA), staatssecretaris Henk Bleker (CDA).

Het tweede kabinet-Rutte besloot om voor dit ministerie per november 2012 de naam "Ministerie van Economische Zaken" te gebruiken. Minister was Henk Kamp (VVD), staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA).

Bij de start van het kabinet-Rutte III in 2017 is besloten de fusie van EZ en LNV weer ongedaan te maken.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Vrijliggend en direct aan de straat grenzend Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in 's Gravenhage

ministerie van landbouw

bezuidenhoutseweg 73
's-gravenhage
Departement, bestaande uit gebouw rond drie binnenplaatsen met binnenstraat.

Boschzicht

Benoordenhoutseweg 24
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand door groen omgeven appartementengebouw "Boschzicht" uit 1918-1920 in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het gebouw..

Voormalig sportgebouw

Theresiastraat 145
's Gravenhage
Inleiding. Vrijgelegen voormalig sportgebouw van het "Nederlandsch Sportpark" uit 1896-1897 in overgangsarchitectuur op rechthoekige platte..

Vrijstaand kantoorgebouw op U-vormige plattegrond in de trant van de Amsterdamse School

Zuid-Hollandlaan 7
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand kantoorgebouw aan de overzijde van het Malieveld op U-vormige plattegrond uit 1921-1924 naar ontwerp van de architect..

christus triumfatorkerk

juliana van stolberglaan 154
's-gravenhage
Christus Triomfatorkerk met klokkentoren, trappartij en kosterswoning.

Kaart & Routeplanner