Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoorgebouw Centrale Onderlinge in 's Gravenhage

Gebouw

Van Alkemadelaan 700
2597AW 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1933-35 1933 1933-35
Architect: J. Wils Wils, Jan J. Wils


Beschrijving van Kantoorgebouw Centrale Onderlinge

Inleiding. Kantoorgebouw op L-vormige plattegrond op de hoek van de Van Alkemadelaan en de Waalsdorperweg en aansluitend bouwblok van vier etagewoningen aan de Waalsdorperweg, dat in hoofdzaak een rechthoekige plattegrond vertoont. Het geheel is gebouwd in l933-l935 naar ontwerp van de architect Jan Wils en behoort stilistisch tot het Nieuwe Bouwen. N.B.: het kantoorpand is in l949-l950 aan de zijde van de Van Alkemadelaan met een verdieping verhoogd en aan de zijde van de Waalsdorperweg gewijzigd naar ontwerp van Jan Wils en F. Ottenhof. De oorspronkelijke stalen ramen zijn vervangen door aluminiumramen met dubbele beglazing, die het authentieke aspect benaderen. Omschrijving. Het kantoorpand bestaat uit souterrain, beletage, verdieping en terugspringende, later toegevoegde, bovenverdieping. De trappehuizen bij de hoek met de Waalsdorperweg en aan de zijde van de Bronovolaan zijn hoger opgetrokken en manifesteren zich als verticale bouwelementen. De ingangspartij, met een luifel, is opgenomen in het rechthoekige, lagere bouwlichaam dat de hoek met de Waalsdorperweg markeert. Het gebouw bezit een constructie van gewapend skeletbeton en de gevels zijn bekleed met bezande gele handvormsteen en, tegen hun benedendeel, met rode verblendsteen. De onderdorpels van de vensters zijn uitgevoerd in zwart verglaasde raamdorpelsteen. De gevels en borstweringen zijn afgedekt met gepolijste doornikse steen. De buitentrap van de ingangspartij is van basaltlava. De langgerekte vensterstroken hadden oorspronkelijk stalen ramen. In de voorgevel van het trappehuis naast de hoofdingang en in de eindgevels aan de Bronovolaan komen cirkelvormige vensters voor. Voor de ramen van het souterrain zijn versierde diefijzers aangebracht. Aan het portiek voor de hoofdingang zijn zwart verglaasde en goudkleurige steen in afwisselende stroken toegepast. Zwart verglaasde steen is ook gebruikt voor de hoekkolom van de luifel. De stalen deuren van de hoofdingang zijn rood en blauw geschilderd. Hiernaast bevindt zich een glas-in-loodraam uit de bouwtijd. De verticale accenten in het bouwwerk worden versterkt door de hoog opgetrokken en uitgebouwde schoorstenen naast het hoofdtrappehuis en aan het eind van de vleugel langs de Waalsdorperweg. Aan de voorzijde en de zijkanten van het pand zijn lage tuinmuren in rode baksteen gemetseld, waarop stalen hekken. In de oorspronkelijke opzet waren de vergaderzaal en de directiekamers gesitueerd in de korte vleugel langs de Waalsdorperweg. De lange vleugel bevatte twee grote werkhallen op de beletage en de verdieping, die door verplaatsbare glazen wanden naar behoefte konden worden onderverdeeld. De etagewoningen, Waalsdorperweg 167;169;171;173;175;177, vormen een bouwblok, dat aansluit op het kantoorgebouw en een rechthoekige plattegrond beslaat. Het bouwblok bestaat uit drie bouwlagen met plat dak. Bij het linker pand, naast het kantoorgebouw, springt de eerste verdieping naar voren; het pand op de rechter hoek bezit een uitbouw over de volle hoogte tegen het achterste gedeelte van de zijgevel met een hoog uitgebouwde hoekschoorsteen. De parterre is bij alle woningen aan de achterzijde uitgebouwd, met daarboven een doorlopend balkon met scheidingsmuurtjes en berghokken. Alle panden tellen drie bouwlagen met plat dak. De constructie bestaat uit gewapend skeletbeton; de gevels zijn bekleed met bezande gele handvormsteen, met uitzondering van de parterregevels aan de voorzijde, waar rode verblendsteen is toegepast. Op de linker hoek van 177 staat een uitgebouwde schoormuur die met zwart verglaasde steen is bekleed. Ook de vensterdorpels zijn in dit materiaal uitgevoerd. De voorgevels bezitten brede en smalle vensters, oorspronkelijk met stalen ramen. Bij de trappehuizen van de hoekpanden zijn ronde vensters toegepast. De bovenwoningen zijn aan de voorgevel voorzien van kleine betonnen balkons met ijzeren hekken. Voor de terugspringende bovenverdieping van 177 bevindt zich een terrasbalkon met aan de voorzijde een gemetselde borstwering en aan de zijkant een ijzeren hek. De tuinmuurtjes zijn gemetseld in rode verblendsteen. Waardering. Kantoorpand met aansluitend bouwblok etagewoningen zijn architectuurhistorisch van belang als voorbeeld van de sterk persoonlijke stijl waarin Jan Wils, een der vooraanstaande architecten van het Nieuwe Bouwen, werkte. Het geheel ontleent een toegevoegde waarde aan de opvallende stedebouwkundige situering op de hoek van de Van Alkemadelaan en de Waalsdorperweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452738
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Van Alkemadelaan 700: kantoor van Bird & Bird
Hoofdingang, nr 700

Het kantoorgebouw van de Centrale Onderlinge is een monumentaal kantoorgebouw in Den Haag. Het staat op de hoek van de Van Alkemadelaan en de Waalsdorperweg en heeft huisnummer 700.

Het gebouw werd ontworpen door architecten Jan Wils en Fop Ottenhof en in de jaren 1933-1935 gebouwd door de Bataafsche Aannemingsmaatschappij. De stijl behoort tot het Nieuwe Bouwen. De lijnen zijn strak en kubistisch, er werden twee kleuren baksteen gebruikt maar verder werden weinig ornamenten toegevoegd.

Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande vleugels. Aan de kant van de Waalsdorperweg waren de vergaderzalen en de directiekamers, waar houten lambrisering werd aangebracht, en in de kelders was de CV-installatie. Aan de Van Alkemadelaan waren de werkvertrekken. Er kwam rubber op de vloeren om geluidsoverlast te beperken. Heel modern was toen het gebruik van verplaatsbare glazen schotten om afdelingen te scheiden. In de kelders van die vleugel werden de archieven opgeslagen en daarnaast was de fietsenstalling. Waar de vleugels elkaar ontmoeten is de hoofdingang.

Het kantoor werd gebouwd voor de Centrale Onderlinge Bedrijfsvereniging voor Ziekteverzekering. Dat het kantoor zo ver buiten het centrum lag, werd niet als bezwaar gezien omdat er weinig bezoekers kwamen. Daarna werd het kantoorgebouw gebruikt door TNT en de Koninklijke Marechaussee, die er nog zat toen het internationale advocatenkantoor Bird & Bird in februari 2007 de Parkstraat verliet en dit monument betrok. De Marechaussee verliet het pand in september 2007, waarna Bird & Bird hoofdhuurder werd. Zij tekenden een huurcontract voor tien jaar maar vertrokken op 18 februari 2013 naar een gebouw aan het Zuid-Hollandplein in Den Haag, waarna de verhuurder het gebouw renoveerde. Er werden glazen gangmuren geplaatst om weer meer daglicht toe te laten. Verrassend is het dakterrastuin op de 2de verdieping, dat al sinds de bouw bestaat. Vanaf eind december 2013 is het gebouw in gebruik van Mandema & Partners.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Kantoorgebouw Centrale Onderlinge in 's Gravenhage

Huis Hillebrandt

Van Soutelandelaan 42
's Gravenhage
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door G.Th. Rietveld in opdracht van G.H. Hillebrand in 1935-'36 ontworpen, geheel vrijstaand WOON..

Appartementengebouw Duinwyck

Van Alkemadelaan 350
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand, door groen omgeven appartementengebouw "Duinwyck" in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het gebouw dateert uit l..

Huis Leembruggen

Nyelantstraat 6
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven villa uit 1935-1936 in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa is in opdracht van mr. C.J. Le..

Villa Hartog

Van Soutelandelaan 141
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande witte villa, omgeven door een tuin, met uitgebouwde garage, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid in l937-l..

Huis Mees

Van Ouwenlaan 42
's Gravenhage
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1934 door G.Th. Rietveld in opdracht van R.T.A. Mees ontworpen en in 1936 gebouwd geheel vrijs..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kantoorgebouw Centrale Onderlinge in 's Gravenhage

Foto's (1)