Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Leembruggen in 's Gravenhage

Woonhuis

Nyelantstraat 6
2597TH 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1935-36 1935 1935-36
Architect: J.W.E. Buijs; J.B. Lürsen Buijs, Jan J.W.E. Buijs; J.B. Lürsen


Beschrijving van Huis Leembruggen

Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven villa uit 1935-1936 in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa is in opdracht van mr. C.J. Leembruggen ontworpen door J.W.E. Buijs en J.B. Lursen. Omschrijving. De villa uit 1935-1936 op samengestelde plattegrond is samengesteld uit meerdere bouwmassa's van een, twee en drie bouwlagen, alle onder platte daken. Er is voor gezorgd dat vrijwel iedere kamer toegang heeft tot een terras of balkon. Door deze balkons en terrasen maakt de villa de indruk te bestaan uit elkaar doordringende kubussen. Dit esthetische spel is zeer sterk aan de zuid- en westgevel, waar brede betonnen banden, die het balkon en terras markeren, voor een horizontale werking zorgen. Het opvallende verticale betonnen element in de zuidwesthoek is geen schoorsteen of een belangrijk scheiding in de opbouw van de plattegrond maar dient louter de esthetische compositie. Alle vensters zijn uit staal vervaardigd. De bekleding van de gevels bestaat uit tegelwerk; de onderbouw uit lichtgrijze en de bovenbouw uit gele tegels. De tuinzijde daarentegen is geheel geel gehouden. Een bekleding met tegels werd in de jaren dertig beschouwd als uiterst modern, zelfs revolutionair bekledingsmateriaal voor gevels. Kenmerkend is de praktische plattegrond waarbij is gelet op een goede plaatsing van de woonvertrekken ten opzichte van de zon, terwijl de oorspronkelijke dienstvertrekken aan de noordzijde waren gesitueerd. Het interieur met veel gangen en doorlopen, heeft een centrale gang met een trappartij, waaromheen van oorsprong op de begane grond aan de zuidzijde de grote woonkamer, aan de westzijde de eetkamer en in het midden aan de noordzijde de keuken waren gesitueerd. Op de tweede verdieping wordt het zuidelijk gedeelte in beslag genomen door een dakterras. De groepering van de binnenruimten is nog uiterst conventioneel terwijl het uiterlijk een vooruitstrevend ontwerp van het moderne bouwen laat zien. Waardering. De vrijstaande villa is architectuurhistorisch waardevol als vooruitstrevend voorbeeld van het Nieuwe Bouwen en vanwege het revolutionaire materiaalgebruik van tegels als gevelbekleding. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van de architecten J.W.E. Buijs en J.B. Lursen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452736
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Leembruggen in 's Gravenhage

Huis Hillebrandt

Van Soutelandelaan 42
's Gravenhage
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door G.Th. Rietveld in opdracht van G.H. Hillebrand in 1935-'36 ontworpen, geheel vrijstaand WOON..

Villa Hartog

Van Soutelandelaan 141
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande witte villa, omgeven door een tuin, met uitgebouwde garage, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid in l937-l..

woonhuis

Ruychrocklaan 221
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand BUNKERHUIS met TERRASSENAANLEG en TUIN, gebouwd op de restanten van een bunker. Het huis is gelegen in Benoordenhout,..

american protestant church

esther de boer-van rijklaan 20
's-gravenhage
Kerkgebouw met vrijstaande klokkentoren.

Huis Mees

Van Ouwenlaan 42
's Gravenhage
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1934 door G.Th. Rietveld in opdracht van R.T.A. Mees ontworpen en in 1936 gebouwd geheel vrijs..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)