Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis op rechthoekige plattegrond ontworpen in 's Gravenhage

Woonhuis

Mauvestraat 56
2596XS 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1925 1925 1925
Architect: F.L.J. Lourijsen Lourijsen, Frans F.L.J. Lourijsen


Beschrijving van Herenhuis op rechthoekige plattegrond ontworpen

Inleiding. Herenhuis uit 1925 op rechthoekige plattegrond ontworpen door F.L.J. Lourijsen volgens de ideeen van het Nieuwe Bouwen. Omschrijving. Herenhuis uit 1925 gebouwd volgens de principes van het Nieuwe Bouwen, waarin elementen die kenmerkend zijn voor de architectuur van Frank Lloyd Wright zijn terug te vinden. De kubistische wijze van bouwen kenmerkt zich door sobere bakstenen muurvlakken waarbij betonnen gevelbanden, vensterbanken, uitkragende luifels en dakoverstekken een horizontale geleding geven. Het in de architectuur opgenomen schoorsteenkanaal zorgt voor een speels verticaal element in de compositie. Het pand telt drie bouwlagen onder een plat dak en is opgetrokken in schoon metselwerk met natuurstenen banden. De vloerplaten van de erkers, balkons en de luifels zijn uit gewapend beton samengesteld. De vensters zijn van staal. Waardering. Het herenhuis is architectuurhistorisch waardevol als een gaaf voorbeeld van het Nieuwe Bouwen met duidelijke invloeden van de amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452735
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis op rechthoekige plattegrond ontworpen in 's Gravenhage

Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen

Jozef Israëlsplein 10
's Gravenhage
Inleiding. Appartementengebouw en herenhuis uit 1925 op onregelmatige plattegrond ontworpen door J. Wils en F.L.J. Lourijsen volgens de ide..

Kantoor annex woonhuis

Jozef Israëlslaan 56
's Gravenhage
Inleiding Markant op de hoek van de Jozef Israëlslaan en het Jozef Israëlsplein gesitueerd pand, oorspronkelijk gebouwd als kantoor annex..

Ronding van het landgoed Arendsdorp met brug en toegangshek

Wassenaarseweg 66
's Gravenhage
Ronding van het landgoed Arendsdorp uit omstreeks 1700 met brug en toegangshek, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorisch..

Sint-Paschalis Baylonkerk

Wassenaarseweg 53
's Gravenhage
Inleiding. Vrijgelegen kerkgebouw, diagonaal geplaatst op een vierkante kavel, waardoor de toren op de hoek van de Wassenaarseweg en de Neu..

Herenhuis in art nouveau op rechthoekige plattegrond

Jan van Nassaustraat 107
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1901 in Art Nouveau op rechthoekige plattegrond naar ontwerp van J. Mutters, gebouwd in opdracht van de heer F. Bl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)