Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen in 's Gravenhage

Woonhuis

Jozef Israëlsplein 10
2596AT 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1925 1925 1925
Architect: J. Wils; F.L.J. Lourijsen Wils, Jan J. Wils; F.L.J. Lourijsen

(1 recensie)

Beschrijving van Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen

Inleiding. Appartementengebouw en herenhuis uit 1925 op onregelmatige plattegrond ontworpen door J. Wils en F.L.J. Lourijsen volgens de ideeen van het Nieuwe Bouwen. Omschrijving. Gebouw uit 1925 bestaande uit appartementen en een hierin opgenomen herenhuis gebouwd volgens de principes van het Nieuwe Bouwen, waarin elementen die kenmerkend zijn voor de architectuur van Frank Lloyd Wright zijn terug te vinden. Het is gesitueerd op de kop van een bouwblok en heeft drie gevels die langs de openbare straat zijn gelegen. De kubistische wijze van bouwen kenmerkt zich door sobere bakstenen muurvlakken waarbij betonnen gevelbanden, vensterbanken, uitkragende luifels en dakoverstekken een horizontale geleding geven. De in de architectuur opgenomen schoorsteenkanalen zorgen voor een speels verticaal element in de compositie. Wrightiaans zijn ook de hoge beplantingsvakken onder de ramen van de parterre. Het gebouw is opgetrokken in schoon metselwerk met natuurstenen banden en varieert van drie tot vier bouwlagen met platte daken. De vloerplaten van de erkers, balkons en de luifels zijn uit gewapend beton samengesteld. De hoofdingang heeft sculptuur in donkergrijze Namense hardsteen (links een uil en rechts een pelikaan) van de beeldhouwer J.C. Altorf. De hierachter gelegen vestibule en gang met de daaraangrenzende deuren naar de appartementen zijn nog authentiek. De stalen vensters zijn recentelijk grotendeels vervangen. Waardering. Het appartementengebouw met herenhuis is architectuurhistorisch waardevol als een gaaf voorbeeld van het Nieuwe Bouwen met duidelijke invloeden van de amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Een belangrijke toegevoegde waarde vormt de stedebouwkundige ligging op de kop van een bouwblok langs het ovaalvormige Jozef Israelsplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452734
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen
4
Recensie door: ()
De oorspronkelijke raamindelingen in het voormalige woonhotel aan het Joseph Israëlsplein lijken geïnspireerd op het werk van Piet Mondriaan. Jan Wils kende hem uit zijn vroege jaren van De Stijl. In die groep van kunstenaars werd door druk gediscussieerd over de relatie van de schilderkunst en de architectuur. In de voordeur van het kantoor van Jan Wils in Voorburg zat een door Theo van Doesburg ontworpen glas in lood raampje. Van Doesburg was de drijvende kracht was van De Stijl en hij maakte ook ontwerpen voor tegelpatronen in het werk van de architect J.J.P. Oud. Bij de raamindeling in het woonhotel zijn de stijlen en regels vergelijkbaar met de zwarte lijnen in de abstracte schilderijen van Mondriaan. De buitenkant van het kozijn is als de lijst van het schilderij. Net als in de schilderijen lopen de regels en stijlen in de kozijnen niet altijd door tot de ‘overkant’. Helaas zijn de beeldbepalende raamindelingen van de stalen ramen bij de vervanging niet overgenomen in de nieuwe aluminium kozijnen.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen in 's Gravenhage

Kantoor annex woonhuis

Jozef Israëlslaan 56
's Gravenhage
Inleiding Markant op de hoek van de Jozef Israëlslaan en het Jozef Israëlsplein gesitueerd pand, oorspronkelijk gebouwd als kantoor annex..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond ontworpen

Mauvestraat 56
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1925 op rechthoekige plattegrond ontworpen door F.L.J. Lourijsen volgens de ideeen van het Nieuwe Bouwen. Omschri..

Brug, toegangshek en portierswoning van het landgoed Oostduin

Wassenaarseweg 44
's Gravenhage
Brug, toegangshek en portierswoning van het landgoed Oostduin uit de 18e eeuw, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische..

Herenhuis in art nouveau op rechthoekige plattegrond

Jan van Nassaustraat 107
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1901 in Art Nouveau op rechthoekige plattegrond naar ontwerp van J. Mutters, gebouwd in opdracht van de heer F. Bl..

Ronding van het landgoed Arendsdorp met brug en toegangshek

Wassenaarseweg 66
's Gravenhage
Ronding van het landgoed Arendsdorp uit omstreeks 1700 met brug en toegangshek, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorisch..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)