Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in art nouveau op rechthoekige plattegrond in 's Gravenhage

Woonhuis

Jan van Nassaustraat 107
2596BS 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1901 1901 1901
Architect: J. Mutters jr. Mutters, Johan J. Mutters jr.


Beschrijving van Herenhuis in art nouveau op rechthoekige plattegrond

Inleiding. Herenhuis uit 1901 in Art Nouveau op rechthoekige plattegrond naar ontwerp van J. Mutters, gebouwd in opdracht van de heer F. Blokhuis. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving. Herenhuis uit 1901, vormgegeven in een door het werk van de Belgische architect Paul Hankar geinspireerde Art Nouveau. Het pand bestaat uit een lage parterre, een beletage, een verdieping en een zolderverdieping onder een met pannen gedekt schilddak met de nok evenwijdig aan de rooilijn. Op de nok staan twee pirons. De storende brede dakkapellen zijn later toegevoegd.De voorgevel is in schoon metselwerk opgetrokken met hardstenen plint, sierbanden en gebeeldhouwde ornamenten en heeft hoeklisenen die naar boven toe driemaal uitkragen en worden beëindigd met hardstenen ornamenten. De parterre heeft een drielichtvenster en een vleugeldeur met siertraliewerk en glas-in-lood in het bovenlicht. De tweede bouwlaag heeft twee vensters en een travee met twee openslaande deuren naar het balkon, allen met gebogen middenstijlen. De vensters hebben hier ontlastingsbogen met sluitstenen en in de boogvelden driepassen met waaiervormig siermetselwerk. Over de breedte van vensters en balkondeur is een balkon met Art Nouveau siersmeedwerk aangebracht. Op de derde bouwlaag zijn zes vensters in een horizontale lijn. De vensters worden door muurdammen van elkaar gescheiden. De middenstijlen van deze vensterrij zijn eveneens gebogen. Boven de vensters is een natuurstenen fries aangebracht waarin fraai siermetselwerk. De gevel eindigt in een kroonlijst tussen de hoeklisenen. Het brede balkon en de serie van zes hoge ramen met het sierfries erboven zijn afgeleid van Paul Hankars huis in de Rue Defacqz 48 te Brussel uit 1897. Waardering. Herenhuis van architectuurhistorisch belang als een zeldzaam voorbeeld van Art Nouveau, geinspireerd op de architectuur van Paul Hankar; hoofdvorm, detaillering en toegepaste materiaal zijn gaaf. Tevens van belang als opvallend werk binnen het oeuvre van de architect J. Mutters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452733
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in art nouveau op rechthoekige plattegrond in 's Gravenhage

Kantoor annex woonhuis

Jozef Israëlslaan 56
's Gravenhage
Inleiding Markant op de hoek van de Jozef Israëlslaan en het Jozef Israëlsplein gesitueerd pand, oorspronkelijk gebouwd als kantoor annex..

Brug, toegangshek en portierswoning van het landgoed Oostduin

Wassenaarseweg 44
's Gravenhage
Brug, toegangshek en portierswoning van het landgoed Oostduin uit de 18e eeuw, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische..

Vrijstaand kantoorgebouw op rechthoekige plattegrond met uitbouwen aan de linker zijgevel en de achterzijde: Administratiegebouw Nederlands-Indische S ..

Wassenaarseweg 38
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand kantoorgebouw op rechthoekige plattegrond met uitbouwen aan de linker zijgevel en de achterzijde, gebouwd in 1913-191..

Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen

Jozef Israëlsplein 10
's Gravenhage
Inleiding. Appartementengebouw en herenhuis uit 1925 op onregelmatige plattegrond ontworpen door J. Wils en F.L.J. Lourijsen volgens de ide..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond ontworpen

Mauvestraat 56
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1925 op rechthoekige plattegrond ontworpen door F.L.J. Lourijsen volgens de ideeen van het Nieuwe Bouwen. Omschri..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)