Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in overgangsarchitectuur op rechthoekige plattegrond in 's Gravenhage

Woonhuis

Jan van Nassaustraat 35
2596BM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1899 1899 1899
Architect: J. Mutters jr. Mutters, Johan J. Mutters jr.


Beschrijving van Herenhuis in overgangsarchitectuur op rechthoekige plattegrond

Inleiding. Herenhuis uit 1899 in overgangsarchitectuur op rechthoekige plattegrond naar het ontwerp van J. Mutters, gebouwd in opdracht van de familie Wirtz. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwingOmschrijving. Dit herenhuis uit 1899 is in een internationaal georienteerde overgangsstijl met Art Nouveau decoratie's vormgegeven. Het wordt door een rijk gedecoreerd smeedijzeren hekwerk, dat in dezelfde stijl is uitgevoerd, van de straat gescheiden. Het pand bestaat uit souterrain, beletage, twee verdiepingen en een zolder onder een met pannen gedekte, samengestelde kap en is twee traveeën breed; een smalle rechtertravee en een brede linkertravee. De rechter travee heeft over twee bouwlagen een halfronde erkeruitbouw. Hierboven kraagt de zolderverdieping uit. Deze rust op consoles en eindigt in een puntgevel. De gevel is in schoon metselwerk opgetrokken met hardstenen sierbanden en vensteromlijstingen. De topgevel heeft banden in hardsteen die een imitatie van vakwerk oproepen. Het souterrain is met hardsteen bekleed en vertoont Art Nouveau beeldhouwwerk. De ingangspartij is getoogd en heeft een deels in natuursteen uitgevoerde omlijsting, dat de deur, zij- en bovenlicht verenigt. Zowel de deur, het siersmeedwerk en het glas-in-lood van de ingangspartij zijn in Art Nouveau uitgevoerd. Boven de ingangspartij bevindt zich een gevelsteen met decoratief schilderwerk en bouwjaar anno 1899. De eertijds aangebrachte sgraffitodecoratie met plantmotieven in de geveltop is verdwenen. Waardering. Herenhuis met hekwerk van architectuurhistorisch belang als een waardevol voorbeeld van overgangsarchitectuur met Art Nouveau decoraties; hoofdvorm, detaillering en toegepaste materiaal zijn gaaf. Tevens van belang als opvallend werk binnen het oeuvre van de architect J. Mutters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452732
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in overgangsarchitectuur op rechthoekige plattegrond in 's Gravenhage

Vrijstaand kantoorgebouw op U-vormige plattegrond in de trant van de Amsterdamse School

Zuid-Hollandlaan 7
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand kantoorgebouw aan de overzijde van het Malieveld op U-vormige plattegrond uit 1921-1924 naar ontwerp van de architect..

Herenhuis in art nouveau op rechthoekige plattegrond

Jan van Nassaustraat 107
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1901 in Art Nouveau op rechthoekige plattegrond naar ontwerp van J. Mutters, gebouwd in opdracht van de heer F. Bl..

Boschzicht

Benoordenhoutseweg 24
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand door groen omgeven appartementengebouw "Boschzicht" uit 1918-1920 in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het gebouw..

Kantoor annex woonhuis

Jozef Israëlslaan 56
's Gravenhage
Inleiding Markant op de hoek van de Jozef Israëlslaan en het Jozef Israëlsplein gesitueerd pand, oorspronkelijk gebouwd als kantoor annex..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond ontworpen

Mauvestraat 56
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1925 op rechthoekige plattegrond ontworpen door F.L.J. Lourijsen volgens de ideeen van het Nieuwe Bouwen. Omschri..

Kaart & Routeplanner