Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boschzicht in 's Gravenhage

Woonhuis

Benoordenhoutseweg 24
2596BB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1918-20 1918 1918-20
Architect: W. Verschoor; i.s.m. C. Rutten Verschoor , Willem W. Verschoor; i.s.m. C. Rutten


Beschrijving van Boschzicht

Inleiding. Vrijstaand door groen omgeven appartementengebouw "Boschzicht" uit 1918-1920 in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het gebouw is in opdracht van de NV. Bouw- en exploitatiemaatschappij "De Moderne Woning" ontworpen door W. Verschoor in samenwerking met C. Rutten. Omschrijving. Het APPARTEMENTENGEBOUW "Boschzicht", MET TUIN, uit 1918-1920 op samengestelde plattegrond met verspringende rooilijn bestaat uit vier bouwlagen onder een plat dak. Kenmerkend zijn de rode baksteen met verdiept liggende voeg, een kubistische groepering van de bouwmassa's en een geprononceerde horizontale geleding van betonen lijsten en banden. Opvallend is ook de overgang tussen binnen- en buitenruimte door de in de architectuur opgenomen bakstenen plantenbakken. Brede stalen vensters (deels vervangen door aluminium) zorgen voor een ruimte lichttoetreding. Ter plaatse van de trappehuizen zijn in de gevels verticale vensterstroken aangebracht. In de met natuursteen beklede hoofdentree's is glas-in-lood verwerkt. De bedwongen plasticiteit van de architectuur beperkt zich niet alleen tot de gevels aan de straatzijde gericht op het Haagse Bos, maar is van alle kanten waarneembaar mede door de aanwezigheid van een grote tuin die de reprensentativiteit van het complex onderstreept. Het ontwerp hield een aantal luxueuze flats in (allen hadden een oppervlakte van 240 m minimaal en sommigen liepen over de gehele diepte van het gebouw heen), een restaurant, een biljartkamer, logeerkamers en een grote tuin. Elke flat beschikte over een kamer voor inwonend personeel en een etenslift. Het flatgebouw beschikt over twee trappenhuizen die gesierd zijn door eikehouten betimmeringen. Er is een duidelijke scheiding in op de tuin en op het bos gerichte flats, met ruime lichtkoven waarop de badkamers en gangen uitkomen. Waardering. Het appartementengebouw met tuin is van cultuurhistorische en typologische waarde vanwege zijn voor Nederland zeldzame woonvorm van het luxueuze woonhotel, dat in de periode tussen de beide Wereldoorlogen met name in Den Haag enige opgang deed. Het is tevens het oudste appartementengebouw van Nederland. Architectuurhistorisch is het een waardevol voorbeeld van de Nieuwe Haagse School. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452729
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boschzicht in 's Gravenhage

Vrijstaand kantoorgebouw op U-vormige plattegrond in de trant van de Amsterdamse School

Zuid-Hollandlaan 7
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand kantoorgebouw aan de overzijde van het Malieveld op U-vormige plattegrond uit 1921-1924 naar ontwerp van de architect..

Herenhuis in overgangsarchitectuur op rechthoekige plattegrond

Jan van Nassaustraat 35
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1899 in overgangsarchitectuur op rechthoekige plattegrond naar het ontwerp van J. Mutters, gebouwd in opdracht van..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond ontworpen

Mauvestraat 56
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1925 op rechthoekige plattegrond ontworpen door F.L.J. Lourijsen volgens de ideeen van het Nieuwe Bouwen. Omschri..

Kantoor annex woonhuis

Jozef Israëlslaan 56
's Gravenhage
Inleiding Markant op de hoek van de Jozef Israëlslaan en het Jozef Israëlsplein gesitueerd pand, oorspronkelijk gebouwd als kantoor annex..

Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen

Jozef Israëlsplein 10
's Gravenhage
Inleiding. Appartementengebouw en herenhuis uit 1925 op onregelmatige plattegrond ontworpen door J. Wils en F.L.J. Lourijsen volgens de ide..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boschzicht in 's Gravenhage