Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand kantoorgebouw op rechthoekige plattegrond met uitbouwen aan de linker zijgevel en de achterzijde: Administratiegebouw Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij, tegenwoordig in gebruik als .. in 's Gravenhage

Gebouw

Wassenaarseweg 38
2596CJ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913-15 1913 1913-15
Architect: B.J. Ouëndag Ouëndag, Bert Johan B.J. Ouëndag


Beschrijving van Vrijstaand kantoorgebouw op rechthoekige plattegrond met uitbouwen aan de linker zijgevel en de achterzijde: Administratiegebouw Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij, tegenwoordig in gebruik als ..

Inleiding. Vrijstaand kantoorgebouw op rechthoekige plattegrond met uitbouwen aan de linker zijgevel en de achterzijde, gebouwd in 1913-1915 naar ontwerp van B.J. Ouendag als hoofdkantoor van de Nederlandsch Indische Spoorweg Maatschappij, sinds l972 in gebruik als Ambassade van Zuid-Afrika. De bouwstijl is tradionalistisch, beinvloed door de "Um Achtzehnhundert Bewegung". Omschrijving. Het kantoorgebouw bestaat uit een souterrain, beletage en verdieping en draagt een hoog, omlopend schilddak dat met pannen is gedekt. De breedte beslaat zes en de diepte elf vensterassen. Het gebouw is opgetrokken in baksteen met natuurstenen banden. De krachtig geprofileerde, houten kroonlijst wordt gedragen door gesneden consoles. De voorgevel wordt gemarkeerd door een middenrisaliet van drie vensterassen, waarboven het schilddak naar voren springt. In het dakvlak boven de risaliet is een brede, houten dakkapel met fronton. Het dakvlak wordt bekroond door een vierkant topkoepeltje met bolvormige afdekking. De dakkapellen in de zijvlakken aan de voorzijde zijn in stijl bijgemaakt in 1939. De gevels worden verticaal geleed door pilasterachtige muurdammen; de zijgevels bezitten risalerende hoekpartijen. Boven de met een gebeeldhouwd opzetstuk bekroonde ingangspartij in de voorgevel is een driedelig bovenlicht en een driezijdig natuurstenen balkon op zigzagvormig uitgekraagde consoles. De vensters in de middelste as en in de terugliggende muurvlakken zijn driedelig en hebben natuurstenen dorpels en lateien. Zowel het metselwerk als de sculpturale onderdelen vertonen een zorgvuldige materiaalbehandeling en detaillering. De uitbouwen aan de achterzijde omvatten van links naar rechts een traptoren met tentdak en buitentrap aan de zijde van de Oostduinlaan, een uitbouw tegen de beletage met driezijdige sluiting, een rechthoekige uitbouw ter hoogte van anderhalve bouwlaag en op de rechter hoek een personeelswoning, bestaande uit parterre met mansardedak. De ten opzichte van de voorgevel terugspringende vleugel aan de linkerzijde van het gebouw heeft evenals dit een souterrain, twee bouwlagen en een schilddak. Het gebouw wordt omgeven door een ijzeren hekwerk met gemetselde voet en hekpijlers. Deze terreinafscheiding is in l987 in dezelfde stijl verhoogd. Waardering. Kantoorgebouw van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van de traditionalistische, door de "Um Achtzehnhundert Bewegung" beinvloede, conservatieve bouwstijl uit het tweede decennium van de twintigste eeuw. Typologisch is het van betekenis als vroeg voorbeeld van kantoorarchitectuur, dat in zijn vormgeving aansluit bij het karakter van het als woonwijk bedoelde stadsdeel. Een toegevoegde waarde ontleent het gebouw aan de opvallende stedebouwkundige situering op de hoek van de Wassenaarseweg en de Oostduinlaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452728
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Administratiegebouw van de Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij
Ambassade van Zuid-Afrika
Het gebouw in 2013, gezien vanaf de Wassenaarseweg
Het gebouw in 2013, gezien vanaf de Wassenaarseweg
Locatie Den Haag
Oorspr. functie Administratiegebouw van de Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij
Huidig gebruik Ambassade van de republiek Zuid-Afrika
Start bouw 1913
Bouw gereed 1913
Architect firma J.F. Klinkhamer en B.J. Ouëndag[1]
Afbeeldingen
Javaanse motieven boven de ingang
Javaanse motieven boven de ingang
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het administratiegebouw Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij is een gebouw aan de Wassenaarseweg in Den Haag dat voorheen de Nederlandse burelen van de Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij huisvestte. Het gebouw is in 1913 gebouwd en ontworpen door de architectenvennootschap van J.F. Klinkhamer en B.J. Ouëndag die ook de veel grotere evenknie van dit gebouw in Semarang ontworpen hebben.

Tegenwoordig zetelt er de ambassade van de republiek Zuid-Afrika.


Monumenten in de buurt van Vrijstaand kantoorgebouw op rechthoekige plattegrond met uitbouwen aan de linker zijgevel en de achterzijde: Administratiegebouw Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij, tegenwoordig in gebruik als .. in 's Gravenhage

Brug, toegangshek en portierswoning van het landgoed Oostduin

Wassenaarseweg 44
's Gravenhage
Brug, toegangshek en portierswoning van het landgoed Oostduin uit de 18e eeuw, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische..

Herenhuis in art nouveau op rechthoekige plattegrond

Jan van Nassaustraat 107
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1901 in Art Nouveau op rechthoekige plattegrond naar ontwerp van J. Mutters, gebouwd in opdracht van de heer F. Bl..

Kantoor annex woonhuis

Jozef Israëlslaan 56
's Gravenhage
Inleiding Markant op de hoek van de Jozef Israëlslaan en het Jozef Israëlsplein gesitueerd pand, oorspronkelijk gebouwd als kantoor annex..

Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen

Jozef Israëlsplein 10
's Gravenhage
Inleiding. Appartementengebouw en herenhuis uit 1925 op onregelmatige plattegrond ontworpen door J. Wils en F.L.J. Lourijsen volgens de ide..

Herenhuis

Koninginnegracht 39
's Gravenhage
Inleiding Herenhuis uit ca. 1870, gebouwd in opdracht van Johann Heinrich Witsenburg in een eclectische bouwstijl. Het huis maakt onderdee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)