Meer dan 63.000 rijksmonumenten


H60 (voormalig appartementengebouw) in 's Gravenhage

Woonhuis

Van Hogenhoucklaan 60
2596TE 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929-30 1929 1929-30
Architect: F.L.J. Lourijsen Lourijsen, Frans F.L.J. Lourijsen


Beschrijving van H60 (voormalig appartementengebouw)

Inleiding. Door een tuin met gemetselde tuinmuur omgeven voormalig appartementengebouw op rechthoekige plattegrond met uitbouwen. Het vrijstaande pand is in 1929-1930 gebouwd naar ontwerp van F.L.J. Lourijsen in opdracht van de "N.V. Nederlandsche Flatbouw" en vertoont de kenmerken van de Nieuwe Haagse School. In de jaren vijftig werd het verbouwd tot kantoor. Omschrijving. Het aan de achterzijde onderkelderde voormalige appartementengebouw bestaat uit een aan voor- en achterzijde uitgebouwde middenpartij (aan de voorzijde halfrond beƫindigd) van vijf bouwlagen, een linker vleugel van vier bouwlagen waarvan de bovenste terugligt, en een terugliggende rechter vleugel van drie bouwlagen. De zijvleugels worden door daken met rode leisteen gedekt. Op de linker hoek bevindt zich een plastisch geleed, vijf lagen hoog bouwlichaam. Op de rechter hoek staat een halfronde uitbouw over twee bouwlagen, met dakterras. Links van de middenpartij is de hoofdingang gesitueerd, versierd met beeldhouwwerk in zwart graniet van J.C. Altorf. Tegen de achtergevel bevinden zich balkons op gemetselde pijlers voor de eerste, tweede en derde verdieping. Het gebouw is opgetrokken in gele baksteen en vertoont boven de parterre een doorlopende, betonnen cordonlijst die bij de middenpartij en de linker vleugel verdubbeld is. In de oorspronkelijke toestand bezat het gebouw vensters met stalen ramen, in een zachte citroenkleur geschilderd. De trappehuizen zijn aan de achterzijde gesitueerd in de middenpartij en de hoekpartijen. Oorspronkelijke telde het flatgebouw 46 appartementen, varierend van twee tot negen vertrekken. Tevens waren er verscheidene gemeenschappelijke voorzieningen. In de jaren vijftig werd het verbouwd tot kantoor. De tuinmuur die het flatgebouw aan de straatzijde omgeeft, is uitgevoerd in gele baksteen en voorzien van een rollaag. De inritten worden geflankeerd door gemetselde hekpijlers. Waardering. Het voormalig appartementengebouw is architectuurhistorisch van belang als qua hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zorgvuldig vormgegeven en goed bewaard gebleven voorbeeld van de Nieuwe Haagse School. Cultuurhistorisch en typologisch is het gebouw waardevol als kenmerkend voorbeeld van het type appartementengebouwen, dat in de jaren twintig en dertig veel in Den Haag werd gerealiseerd. Een toegevoegde waarde vormt de markante ligging aan de Van Hogenhoucklaan, die een overblijfsel is van het landgoed Waalsdorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452727
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van H60 (voormalig appartementengebouw) in 's Gravenhage

Appartementengebouw Duinwyck

Van Alkemadelaan 350
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand, door groen omgeven appartementengebouw "Duinwyck" in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Het gebouw dateert uit l..

Op het landgoed Oostduin een achtkant tuinhuis van twee verdiepingen

Wassenaarseweg
's Gravenhage
Op het landgoed Oostduin een achtkant tuinhuis van twee verdiepingen uit het begin van de 18e eeuw.

Transformatorstation

Van Diepenburchstraat 3
's Gravenhage
Inleiding Het TRANSFORMATORSTATION met HEKPIJLERS is gelegen in de vooroorlogse woonwijk het Benoordenhout. Het gebouw heeft een voorplein ..

Voormalig hoofdkantoor van de Bataafsche Import Maatschappij

Wassenaarseweg 80
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand langs de rand van het voormalig landgoed Arendsdorp gelegen voormalig hoofdkantoor van de Bataafsche Import Maatschap..

Landgoed Clingendael: dienstwoningen

Clingendael 14
Wassenaar
Inleiding onderdelen 12 en 13. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende twee deels geprefabriceerde DIENSTWONINGEN zijn om..

Kaart & Routeplanner

Route naar H60 (voormalig appartementengebouw) in 's Gravenhage