Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Hartog in 's Gravenhage

Woonhuis

Van Soutelandelaan 141
2597EX 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1937-38 1937 1937-38
Architect: J.B. van Loghem Loghem, Johannes, van J.B. van Loghem


Beschrijving van Villa Hartog

Inleiding. Vrijstaande witte villa, omgeven door een tuin, met uitgebouwde garage, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid in l937-l938 naar ontwerp van J.B. van Loghem voor J.J. Hartog, directeur van de Haagse fabriek voor kantoormaterialen N.V. Esveha. Omschrijving. Villa, bestaande uit drie bouwlagen met plat dak, op ongeveer vierkante plattegrond. De zuid-oostelijke hoekpartij is over twee bouwlagen afgerond zodat een dakterras ontstaat, aan twee zijden omgeven door de terugspringende, L-vormige bovenste verdieping. Aan de zijde van de Van Soutelandelaan manifesteert de villa zich als een hoog, vierkant bouwblok met vensters van verschillende afmetingen en vorm, schijnbaar willekeurig in de gevelvlakken aangebracht. Aan de tuinzijde zijn de vensters breed. Aan de zuidgevel is tegen de grote woonkamer een serre met balkon aangebouwd; op de noord-oosthoek is een laag bouwblok met bijkeuken en - later vergrote - garage aangebouwd. De villa is gebouwd in gewapend beton met witgestucte gevels op een zwarte plint van donker gevoegde, gekamde mangaansteen. De ramen zijn volgens het ontwerp in aluminium uitgevoerd. De ingang in de voorgevel bezit een luifel. In de noordgevel is een rond venster dat het trappehuis verlicht. Het interieur wordt op de beganegrond voor 3/4 in beslag genomen door de grote woon-eetkamer met een breed venster in de gebogen wand op de zuid-oosthoek. Aan de noordzijde bevinden zich entreehal, trap en keuken. Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers en op de terugliggende tweede verdieping twee slaapkamers, die in een L-vorm het grote dakterras omgeven. De tuin wordt omsloten door een ijzeren hek met gemetselde hekposten bij de inritten. Waardering. De villa is vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving, zowel wat het exterieur als wat het interieur betreft, een gaaf en representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen in de periode l920-l940. Als zodanig is zij van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. Essentieel voor dit werk uit de laatste periode van Van Loghem is de functionele ordening van de vertrekken in een diagonale as, waarbij het voornaamste vertrek, de woon-eetkamer, door middel van een gebogen wand met veel glas op de tuin en de zon is gericht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452726
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Hartog in 's Gravenhage

Huis Hillebrandt

Van Soutelandelaan 42
's Gravenhage
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door G.Th. Rietveld in opdracht van G.H. Hillebrand in 1935-'36 ontworpen, geheel vrijstaand WOON..

Huis Mees

Van Ouwenlaan 42
's Gravenhage
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1934 door G.Th. Rietveld in opdracht van R.T.A. Mees ontworpen en in 1936 gebouwd geheel vrijs..

woonhuis

Ruychrocklaan 221
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand BUNKERHUIS met TERRASSENAANLEG en TUIN, gebouwd op de restanten van een bunker. Het huis is gelegen in Benoordenhout,..

Huis Leembruggen

Nyelantstraat 6
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande door een tuin omgeven villa uit 1935-1936 in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De villa is in opdracht van mr. C.J. Le..

Landgoed Clingendael: dienstwoningen

Clingendael 14
Wassenaar
Inleiding onderdelen 12 en 13. De bij de historische buitenplaats Clingendael behorende twee deels geprefabriceerde DIENSTWONINGEN zijn om..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Hartog in 's Gravenhage

Foto's (1)