Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Parkflat Marlot: noord (met toren) in 's Gravenhage

Woonhuis

Offenberglaan 1
2594BM 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1934 1934 1934
Architect: C. Brandes Brandes, Co C. Brandes


Beschrijving van Parkflat Marlot: noord (met toren)

Omschrijving. Bouwblok met villa-achtig aanzien aan de noordzijde van het terrein opgetrokken in rode baksteen. Opvallend is de rechthoekige plattegrond met slechts een erkeruitbouw; de andere bouwblokken van het complex hebben meerdere erkers en pagode-achtige uitbouwen. Dit bouwdeel heeft drie bouwlagen met een zolderverdieping en is afgedekt met steekkappen en geknikte schilddaken. Van oorsprong was hier de woning van de directie, huismeester en het restaurant ondergebracht. Opvallend is de toren met aan vier zijden een uurwerk. Een grote erkeruitbouw markeert de gevelwand aan de zijde van de vijver. De erker telt drie vensterassen en wordt op de tweede bouwlaag door twee en op de derde bouwlaag geflankeerd door vier vensters. Aan de zijde die grenst aan het binnenhof deelt de toren die in de gevel opgenomen is, de gevel in tweeën. Opvallend is de versnijding van het houtwerk onder de dakgoot. Waardering. Noordelijk bouwblok als onderdeel van de parkflat Marlot van cultuurhistorisch belang wegens de innovatieve waarde en ontwikkeling van de parkflat als nieuw type woonhuis. Architectuurhistorisch van belang als duidelijk herkenbaar en gaaf voorbeeld van de Nieuwe Haagse School. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452716
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Parkflat Marlot
Noordblok met toren
Noordblok met toren
Locatie Offenberglaan, Marlot, Den Haag
Oorspr. functie Woonfunctie
Start bouw 1929
Bouw gereed 1934
Bouwstijl Nieuwe Haagse School
Monumentstatus Rijksmonument
(4 inschrijvingen)
Monumentnummer 452716
Architect Co Brandes
Afbeeldingen
Gevels van het westelijk gelegen woonblok
Gevels van het westelijk gelegen woonblok
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Parkflat Marlot is een appartementencomplex in de Haagse wijk Marlot. Het complex bestaat uit vier woonblokken naar een ontwerp van Co Brandes dat iets weg heeft van de kruising tussen een landhuis en flatgebouw. Het is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School .

De toren, de symmetrische opbouw, de spiegelvijvers eromheen suggereren eerder een kasteel dan een appartementencomplex. De bewoners werden anno 1929 gezocht onder renteniers die zich geen huishoudelijk personeel konden veroorloven. Oorlogsschade heeft veel van de oorspronkelijke kenmerken van de Parkflat laten verdwijnen: de stortkokers, de dienstliften, het centrale restaurant zijn niet meer aanwezig.

In 1993 werd de Parkflat Marlot erkend als rijksmonument.

De bekendste inwoner van Parkflat Marlot was oud-minister-president van Nederland Piet de Jong.[1]


Monumenten in de buurt van Parkflat Marlot: noord (met toren) in 's Gravenhage

Parkflat Marlot: west

Offenberglaan 1
's Gravenhage
Omschrijving. Parkflat aan de westzijde van het complex. Dit bouwdeel op rechthoekige plattegrond, heeft drie bouwlagen en zolderverdieping..

Parkflat Marlot: oost

Offenberglaan 1
's Gravenhage
Omschrijving. Parkflat aan de oostzijde van het complex. Dit bouwdeel op rechthoekige plattegrond, heeft drie bouwlagen en zolderverdieping..

Parkflat Marlot: zuid

Offenberglaan 1
's Gravenhage
Omschrijving. Bouwblok met villa-achtig aanzien aan de zuidzijde van het terrein opgetrokken in rode baksteen. Dit bouwdeel heeft drie bouw..

Hoogwerf

Zijdelaan 20
's Gravenhage
BOERDERIJ Hoogwerf uit de tweede helft van de 17e eeuw.

Marlot: hoofdgebouw

Leidsestraatweg 77
's Gravenhage
HOOFDGEBOUW (Huis Marlot). Het huidige huis Marlot ontstond waarschijnlijk aan het einde van de 17de eeuw uit de hofstede 'de Blaauwe Camer'..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)