Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Arbeiderswoning in roodbruine handvormsteen onder driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar tegen rechte voorgevel met topschoorsteen met bord in Ryptsjerk

Nieuwlandsweg 14
9256XB Ryptsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)

Bouwjaar: 1826

Beschrijving van Arbeiderswoning in roodbruine handvormsteen onder driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar tegen rechte voorgevel met topschoorsteen met bord

ARBEIDERSWONING die volgens twee ingemetselde stenen naast de toegangsdeur in 1826 door een zekere G.J.D. is gebouwd. Deels onderkelderd gebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit roodbruine handvormsteen en gedekt door een driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar tegen een rechte voorgevel met door een afdekplaat beëindigde topschoorsteen; staafankers. De voorgevel heeft twee asymmetrisch geplaatste H-vensters en twee zeer kleine zoldervensters, de oostgevel een H-venster, een (vernieuwde) opgeklampte deur en een vierruitsvenster; de westgevel een opgeklampte deur met eveneens een vierruitsvenster en een kelderraam. Zowel ramen als deuren worden afgesloten door een halfsteens rollaag. Het INTERIEUR verkeert in vrijwel ongeschonden staat. De woonkamer aan de voorzijde heeft nog de eenvoudige bedsteden-kastenwand, het houten balkenplafond en de betegelde schouw. De vloer van het schuurgedeelte bestaat deels uit gladde klinkers, deels uit estrikken waar een houten vloer overheen is gelegd. Waardering De arbeiderswoning is van cultuur-, architectuurhistorisch en typologisch belang vanwege: - de vrij hoge mate van gaafheid van exterieur en interieur - de regionale zeldzaamheid - de voor de Friese Wouden karakteristieke vormgeving - de functionele relatie met andere beschermde onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)