Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in roodbruine handvormsteen onder driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar tegen rechte voorgevel met topschoorsteen met bord in Ryptsjerk

Woonhuis

Nieuwlandsweg 14
9256XB Ryptsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1826


Beschrijving van Arbeiderswoning in roodbruine handvormsteen onder driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar tegen rechte voorgevel met topschoorsteen met bord

ARBEIDERSWONING die volgens twee ingemetselde stenen naast de toegangsdeur in 1826 door een zekere G.J.D. is gebouwd. Deels onderkelderd gebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit roodbruine handvormsteen en gedekt door een driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar tegen een rechte voorgevel met door een afdekplaat beëindigde topschoorsteen; staafankers. De voorgevel heeft twee asymmetrisch geplaatste H-vensters en twee zeer kleine zoldervensters, de oostgevel een H-venster, een (vernieuwde) opgeklampte deur en een vierruitsvenster; de westgevel een opgeklampte deur met eveneens een vierruitsvenster en een kelderraam. Zowel ramen als deuren worden afgesloten door een halfsteens rollaag. Het INTERIEUR verkeert in vrijwel ongeschonden staat. De woonkamer aan de voorzijde heeft nog de eenvoudige bedsteden-kastenwand, het houten balkenplafond en de betegelde schouw. De vloer van het schuurgedeelte bestaat deels uit gladde klinkers, deels uit estrikken waar een houten vloer overheen is gelegd. Waardering De arbeiderswoning is van cultuur-, architectuurhistorisch en typologisch belang vanwege: - de vrij hoge mate van gaafheid van exterieur en interieur - de regionale zeldzaamheid - de voor de Friese Wouden karakteristieke vormgeving - de functionele relatie met andere beschermde onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452481
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in roodbruine handvormsteen onder driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar tegen rechte voorgevel met topschoorsteen met bord in Ryptsjerk

Arbeiderswoning, kleine veeschuur

Nieuwlandsweg 14
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Kleine VEESCHUUR met een aankapping aan de noordgevel, waarschijnlijk daterend uit het midden van de 19e eeuw. In rode handvormsteen opgetro..

Kop-rompboerderijtje in roodbruine handvormsteen met staafankers onder rieten zadeldak met vorstpannen met topschoorsteen

Nieuwlandsweg 12
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Uit roodbruine handvormsteen opgetrokken KOP- ROMPBOERDERIJTJE dat, getuige de ingekraste tekst boven de deur in de voorgevel, in 1860 door ..

Kop-rompboerderijtje, blokschuur

Nieuwlandsweg 12
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
BLOKSCHUUR uit omstreeks 1917 deels uit hout (hooiberging), deels uit bruinrode baksteen (veestalling) opgetrokken en gedekt door een met ro..

Kerk van Rijperkerk (Hervormde kerk)

Slachtedijk 1
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw uit 1757 met ingebouwde westtoren. In de kerk 17e eeuwse preekstoel, dooph..

Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", directeurswoning

Rinia van Nautaweg 1
Gytsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De DIRECTEURSWONING uit 1896 is opgetrokken in Eclectische trant, op een in blokken gepleisterde plint in roodbruine baksteen ..

Kaart & Routeplanner