Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderijtje, blokschuur in Ryptsjerk

Boerderij

Nieuwlandsweg 12
9256XB Ryptsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1917 1917 ca. 1917


Beschrijving van Kop-rompboerderijtje, blokschuur

BLOKSCHUUR uit omstreeks 1917 deels uit hout (hooiberging), deels uit bruinrode baksteen (veestalling) opgetrokken en gedekt door een met rode Hollandse pannen belegd schilddak dat aan twee zijden is doorgetrokken. Op de nok met uileborden een windvaan in de vorm van een paard. Langs de zuid- en westgevel van de schuur loopt een mastgoot op houten beugels. De zuidgevel heeft vier getoogde gietijzeren drieruitsstalvensters boven evenzoveel rechthoekige voederluiken. Vlak onder de goot in de westgevel bevinden zich drie rechtgesloten gietijzeren zesruitsstalvenstertjes en een opgeklampte deur met een vierruitsvenster. De oost- en noordgevel hebben even- eens opgeklampte deuren met zijlichten. Waardering Blokschuur met hooiberging en veestalling van cultuur-, architectuur historisch en typologisch belang wegens - de vrij hoge mate van gaafheid - de regionale zeldzaamheid - de voor de Friese Wouden karakteristieke vormgeving - de functionele relatie met de andere beschermde onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 452480
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderijtje, blokschuur in Ryptsjerk

Kop-rompboerderijtje in roodbruine handvormsteen met staafankers onder rieten zadeldak met vorstpannen met topschoorsteen

Nieuwlandsweg 12
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Uit roodbruine handvormsteen opgetrokken KOP- ROMPBOERDERIJTJE dat, getuige de ingekraste tekst boven de deur in de voorgevel, in 1860 door ..

Arbeiderswoning in roodbruine handvormsteen onder driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar tegen rechte voorgevel met topschoorsteen met b ..

Nieuwlandsweg 14
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
ARBEIDERSWONING die volgens twee ingemetselde stenen naast de toegangsdeur in 1826 door een zekere G.J.D. is gebouwd. Deels onderkelderd geb..

Arbeiderswoning, kleine veeschuur

Nieuwlandsweg 14
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Kleine VEESCHUUR met een aankapping aan de noordgevel, waarschijnlijk daterend uit het midden van de 19e eeuw. In rode handvormsteen opgetro..

Kerk van Rijperkerk (Hervormde kerk)

Slachtedijk 1
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw uit 1757 met ingebouwde westtoren. In de kerk 17e eeuwse preekstoel, dooph..

Grote boerderij met dwars voorhuis met zesruitsvensters, halsgeveltje met Vlaamse top met beeldhouwwerk boven de ingang en met hoekschoorstenen met bo ..

Slachtedijk 3
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Onmiddellijk bij de kerk grote boerderij met dwars voorhuis boven welks ingang Vlaamse top met halsgeveltje versierd met gebeeldhouwde aanze..

Kaart & Routeplanner